Kuriozitete 10 kryeveprat e arkitekturës bashkëkohore (FOTO)

10 kryeveprat e arkitekturës bashkëkohore (FOTO)

Njerëzimi ka realizuar disa vepra mbresëlënëse inxhinierike përgjatë shekujve, duke ndërtuar kulla masive si arritje.

Sot ne do të përqendrohemi në disa nga ndërtesat më të larta në botë, vende që ndoshta mund t’i vizitoni kur gjithçka rreth e rrotull botës të qetësohet. Pra, sa dini për rrokaqiejt?

E gjitha filloi në vitet 1880

Vetë rrokaqiejt kanë pasur një vend të veçantë në historinë tonë, në inxhinieri dhe kulturën. Një rrokaqiell ka tendencë të përcaktohet si një ndërtesë e lartë e banueshme që ka mbi 40 kate dhe është më e gjatë se afro 150 metra. Termi rrokaqiejt u shfaq për herë të parë në vitet 1880 mes ngritjes së arkitekturës evolucionare të “stilit Chicago”. Që nga ajo kohë, ndërtesat masive janë rritur në të gjithë botën.

Ndoshta tashmë jeni njohur me ndërtesa si Burj Khalifa, ose Kulla Botërore e Lotte, por për strukturat që janë aktualisht në zhvillim? Kjo është ajo që i bën mbresëlënëse ndërtesat në këtë listë. Këto struktura të larta janë monumente të gjalla të asaj që njerëzimi mund të realizojë përmes inxhinierisë bashkëkohore.

Sot ne do të hedhim një vështrim në disa nga ndërtesat më të larta në të gjithë botën dhe të hedhim një vështrim të shkurtër në disa ndërtesa masive në zhvillim, duke eksploruar pyetjen se sa lartë mund të ndërtojnë njerëzit?

432 Avenue Avenue

Vendndodhja: New York City

Lartësia: 425.5 metra

Faktet rreth ndërtesës: Kjo ndërtesë është kulla më e lartë e banimit në hemisferën perëndimore.

Wuhan Center Tower

Vendndodhja: Wuhan, Kinë

Lartësia: 438 metra

Faktet rreth ndërtesës: Qiellgërvishtësja u frymëzua nga një anije me vela.

KK100

Vendndodhja: Shenzhen, Kinë

Lartësia: 441.8 metra

Faktet rreth ndërtesës: Qiellgërvishtësja është një simbol i qëndrueshëm i pasurisë dhe prosperitetit për banorët e Shenzhen.

Willis Tower

Vendndodhja: Çikago

Lartësia: 442.1 metra

Faktet rreth ndërtesës: Kulla Willis është ndërtesa e dytë më e lartë në Shtetet e Bashkuara.

Kullat Binjake Petronas

Vendndodhja: Kuala Lumpur

Lartësia: 451,9 m

Faktet rreth ndërtesës: Dizajni i Kullave Petronas bazohet në Gjeometrinë Islamike.

Qendra Lakhta

Vendndodhja: Shën Petersburg

Lartësia: 462 m

Faktet rreth ndërtesës: Lakhta Center është ndërtesa më e lartë në Evropë.

Taipei 101

Vendndodhja: Taipei

Lartësia: 508 m

Lotte World Tower

Vendndodhja: Seul

Lartësia: 554.5 m

Faktet rreth ndërtesës: Lotte World Tower përmban vlera të vjetra dhe të reja koreane gjatë gjithë projektimit të saj.

Makkah Royal Clock Tower

Vendndodhja: Meka, Arabia Saudite

Lartësia: 601 m

Faktet rreth ndërtesës: Makkah Royal Clock Tower hap dyert e saj për miliona muslimanë që udhëtojnë në Mekë çdo vit.

Kulla e Jeddah

Vendndodhja: Jeddah, Arabia Saudite

Lartësia: 1000 m

Faktet rreth ndërtesës: Aktualisht, ndërtimi i kullës është në pritje.