Shekuj më parë bota ka njohur të tjera qytetërime, të cilat për fat të keq tashmë nuk ekzistojnë më dhe gjenden në vende të ndryshme të botës në formën e rrënojave.

Atlantis, Camelot, Babilonia, El Dorado, këto janë vendet që mund të vijnë në mend teksa dëgjon të flitet për ‘qytetet e humbura’. Megjithëse nuk ka dëshmi të forta se ato ekzistojnë, jashtë legjendave dhe tregimeve alegorike, këto vende ende zënë një vend me rëndësi në histori dhe në kulturë.

Megjithatë, ka shumë civilizime që janë humbur në strukturën e kohës. Nëse ata u braktisën, u shkatërruan ose thjesht u harruan, këtë ne nuk e dimë me siguri por këto qytete të humbura realisht ekzistonin dikur.

10- Mohenjo-daro (Pakistan)

Mohenjo-daro është e vendosur në provincën e Sindh, Pakistan. Emri modern për këtë vend thjesht do të thotë Mound of the Dead, ose mali i vdekjes në Sindhi pasi emri i vërtetë i qytetit është i panjohur.

9- Vijayanagar (Indi)

Vijayanagar, kryeqyteti i një prej perandorive më të mëdha Hindu ndonjëherë, u themelua nga princat e dinastisë Sangama Harihara dhe Bukka në 1336. Shumica e qytetit shtrihet në bregun jugor të lumit Tungabhadra.

8- Angkor (Kamboxhia)

Angkor shërbeu si selia e Perandorisë Khmer që lulëzoi përafërsisht nga shekulli i 9-të deri në shekullin e 15-të.

7- Tikal (Guatemala)

Rrënojat e qytetit të lashtë Tikal janë gjetur në pyjet e Guatemalës. Tikal ishte kryeqyteti i një shteti pushtues që u bë një nga mbretëritë më të fuqishme të majave të lashtë dhe një qytet i madh i Botës së Re.

6- Troja (Turqi)

Për të gjithë rëndësinë e vendosur në Iliadë, ishte menduar për një kohë të gjatë se Troja ishte aq mitike sa Atlantis. Në vitin 1871, një klasik, Heinrich Schliemann, financoi një gërmim në një grumbull gurësh në Hissarlik. Ky ishte vendi ku dikur kishte qëndruar një qytet i lashtë i quajtur Ilium (i vendosur për Iliadën).

5- Pavlopetri (Greqi)

Qyteti më unik në listën tonë, Pavlopetri u fundos në oqean shumë, shumë shekuj më parë. Qyteti i Pavlopetrit është jashtë brigjeve të Laconia jugore në Peloponez, Greqi, dhe është rreth 5.000 vjeçar, duke e bërë atë një nga qytetet më të vjetra të fundosura në arkeologji.

4- Memfis (Egjipt)

Memfis ishte kryeqyteti i lashtë i Aneb-Hetch, emri i parë i Egjiptit të Ulët. Rrënojat e saj ndodhen pranë qytetit të Mit Rahina, 20 km (12 mi) në jug të Kajros.

3- Petra (Jordani)

Petra është një qytet historik dhe arkeologjik, i njohur për arkitekturën dhe sistemin e kanaleve të ujit.

2- Pompei (Itali)

Qyteti i Pompeit ishte një qytet i lashtë romak pranë Napolit modern në rajonin italian të Campania. Studiuesit besojnë se qyteti u themelua në shekullin e shtatë apo të gjashtë pes.

1- Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu është një vend Inkas i shekullit të 15-të i vendosur 2.430 metra mbi nivelin e detit. Shpesh i referuar gabimisht si “Qyteti i humbur i Inkas”, është ikona më e njohur e qytetërimit Inka.