Kuriozitete 10 shtetet me dy ose më shumë kryeqytete

10 shtetet me dy ose më shumë kryeqytete

Ndërsa disa kombe kanë dy kryeqytete, Afrika e Jugut ka një kryeqytet të ndryshëm për degët e saj gjyqësore, legjislative dhe ekzekutive në nivelin federal.

Benin

Benin, një vend në Afrikën Perëndimore ka dy kryeqytete, Port-Novo dhe Cotonou. Në Benin, Porto-Novo ka qenë gjithmonë kryeqyteti zyrtar, madje edhe kur Benini ishte një koloni franceze. Përkundër kësaj, Cotonou ka qenë gjithnjë qyteti që ka strehuar qeverinë e vendit.

Bolivi

Arsyeja që Bolivia ka dy kryeqytete shkon prapa tek Revolucioni Federal i 1899. Partia Liberale u mbështet kryesisht nga familjet e minierave të kallajit në La Paz, ndërsa partia konservatore në pushtet ishte mbështetur kryesisht nga familjet e minave argjendi në Sucre. Liberalët përmbysën konservatorët dhe një nga kërkesat e tyre ishte transferimi i kryeqytetit zyrtar në La Paz.

Kili

Arsyeja që Kili ka dy kryeqytete kthehet në fund të mbretërimit të diktatorit dhe presidentit Augusto Pinochet. Santiago ka qenë gjithmonë kryeqyteti zyrtar i Kilit, deri sa në 1990, u vendos që Kongresi Kombëtar i Kilit të transferohej nga Santiago në qytetin e Valparaiso si një gjest decentralizimi, ashtu edhe një përpjekje për të qetësuar publikun për të qëndruar në pushtet.

Gjeorgjia

Arsyeja që Gjeorgjia ka dy kryeqytete është se ajo mund të shpërndajë funksionet e qeverisë së saj midis dy qyteteve dhe gjithashtu të nderojë të kaluarën e të dy qyteteve. Qyteti i Tbilisi është kryeqyteti zyrtar i vendit, dhe është këtu ku kryhen funksionet ekzekutive të qeverisë. Qyteti i Kutaisi, nga ana tjetër, është kryeqyteti legjislativ i qeverisë.

Honduras 

Tegucigalpa kishte qenë kryeqyteti i Hondurasit që nga viti 1880 kur u përcaktua si kryeqytet. Katalizatori për ndryshimin e Hondurasit nga një kryeqytet i vetëm në një vend me dy kryeqytete më pas filloi në vitin 1937. Atë vit Kushtetuta e Hondurasit në 1936 u ndryshua për të kombinuar kryeqytetin e Tegucigalpa dhe qytetin e saj motër të Comayagüela në një Qark Qendror.

Bregu i Fildishtë

Qyteti i Abidjan u shpall kryeqyteti i Bregut të Fildishtë në 1933 kur ai ishte akoma nën sundimin francez si koloni dhe qëndroi kryeqytet pasi vendi u bë i pavarur. Pas njëzet e tre vjetësh në detyrë, Presidenti Félix Houphouët-Boigny vendosi të transferojë kryeqytetin zyrtar të vendit nga Abidjan në qytetin e tij të lindjes, Yamoussoukro.

Malajzia

Arsyeja që Malajzia ka dy kryeqytete është e kohëve të fundit dhe ka të bëjë me mbipopullimin dhe bllokimet politike në kryeqytetin zyrtar të Kuala Lumpur. Qeveria e Malajzisë e kuptoi që ky ishte një problem dhe vendosi të ndërmarrë veprime. Qyteti i Putrajaya u krijua në 1995 dhe nga 1999 ishte gati që vendi i qeverisë dhe gjyqësori të transferoheshin në qytet.

Mali i Zi

Arsyeja që Mali i Zi ka dy kryeqytete është sepse është një mënyrë për të nderuar historinë e saj të kaluar. Podgorica është kryeqyteti zyrtar i Malit të Zi dhe ku zhvillohen të gjitha funksionet e qeverisë së vendit. Qyteti i Cetinjes ka nderin të ketë statusin e të qenit kryeqytet historik i vendit.

Holandë

Për dallim nga shumica e vendeve në këtë listë, Hollanda ka pasur gjithmonë dy kryeqytete. Amsterdami ka qenë kryeqyteti zyrtar dhe i mandatuar me kushtetutë të vendit që nga viti 1814 kur u krijua mbretëria e re e vendit pas lirisë nga sundimi francez. Sidoqoftë, Haga ka qenë selia e të gjitha funksioneve qeveritare për vendin që nga viti 1588.

Afrika e Jugut

Arsyeja që Afrika e Jugut është i vetmi vend në botë me tre kryeqytete të ndryshme zyrtare kthehet në bashkimin e vitit 1910 të Afrikës së Jugut. Në këtë pikë të kohës katër krahinat themeluese të Afrikës së Jugut, Cape Colony, Orange River Colony, Transvaal Colony dhe Natal Colony, nuk mund të vendosnin një kryeqytet që mund të ndahej nga të gjithë. Ata përfundimisht u arritën në një marrëveshje, ku secili do të kishte një kryeqytet: Cape Town, Bloemfontein dhe Pretoria.