Kuriozitete 10 urat më të famshme ndërkufitare në botë (FOTO)

10 urat më të famshme ndërkufitare në botë (FOTO)

Urat kanë ekzistuar që nga kohërat e lashta, me përpjekjet e njeriut për të kaluar lumenj të vrullshëm apo ndarje të mëdha mes kombeve.

Gjatë gjithë historisë, urat kanë pasur edhe pjesën e tyre të drejtë të polemikave sidomos kur ato kanë qenë lidhja midis dy kombeve të ndryshme. Urat që fillojnë në një shtet komb dhe përfundojnë në një tjetër janë vlerësuar për rolet që ata kanë luajtur në formësimin e historisë së një kombi. Më poshtë janë listuar 10 ura më të famshme ndërkufitare në botë, të cilat jo të gjitha mund të kenë dizajne madhore, por disa mbartin vlera historike.

Ura Svinesund, Norvegji-Suedi

Ka dy ura 704 metra të gjata që përfshijnë lumin Iddefjord që lidh Norvegjinë dhe Suedinë.

Rainbow Bridge, Kanada-Shtetet e Bashkuara

Ura e harkut nëpër Grykën e Niagarës është një vend turistik i mirënjohur që lidh qytetet e Niagara Falls në Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë.

Ura Frankfurt-Slubice, Gjermani-Poloni

Ura prej 220 metrash që lidh dy qytete është një urë e hapur kufitare që do të thotë se banorët mund të ecin lirisht në të dy qytetet, pa pasur nevojë të dëshmojnë kombësinë e tyre.

Ura e Amerikave, Panama-Shtetet e Bashkuara

E emërtuar Thatcher Ferry Bridge, Ura e Amerikave është një urë me hark e cila ka një gjatësi totale prej 1,654 metra.

Guadiana International Bridge, Spanjë-Portugali

Ura kabllore e mbetur përgjatë lumit Guardia është 666 metra e gjatë dhe lidh qytetin e Ayamonte në Spanjë me atë të Castro Marim në Portugali.

Ura Victoria Falls, Zambia-Zimbabve

Ura prej 198 metrash e cila u hap më 12 shtator 1905 nga profesor George Darwin (i biri i Çarls Darvinit), lidh Zambian me Zimbabve.

Puente Libertador General San Martin, Uruguai-Argjentinë

Kjo urë e ndërtuar përgjatë lumit Uruguai lidh Argjentinën dhe Uruguain.

Ura Tancredo Neves, Argjentinë-Brazil  

Më mirë e njohur si ura e vëllazërimit, kjo urë lidhëse e lidh Brazilin me Argjentinën.

Bridge of No Return, Koreja e Jugut-Koreja e Veriut

Ky urë mjaft interesante është vendosur në Zonën e Përbashkët të Sigurisë dhe lidh të dy Koretë përgjatë lumit Sachong.

Ura Øresund, Danimarkë-Suedi

Kjo urë prej 7,845 metrash fillon në bregun suedez dhe përfundon në ishullin artificial Peberholm, i cili është në mes të ngushticës.