Aktualitet 2020 ishte viti më i nxehtë në Europë ndonjëherë, Siberia e goditur...

2020 ishte viti më i nxehtë në Europë ndonjëherë, Siberia e goditur rëndë

Klima në Europë vazhdoi të ngrohej në vitin 2020 dhe rajonet Arktike të Siberisë u prekën veçanërisht, me temperatura katër gradë Celsius më të larta se mesatarja, njoftoi të enjten Programi i Kopernikut.

Globalisht, 2020 ishte një nga dy vitet më të ngrohta të regjistruara ndonjëherë, i njëjtë me 2016, sipas një raporti nga Copernicus, shërbimi evropian i monitorimit të ndryshimit të klimës, mbi “gjendjen e klimës në Europë”.

Por 2020 ishte më e ngrohta në Evropë, ku temperatura mesatare ishte 0.4 gradë më e lartë se temperatura mesatare e pesë viteve të mëparshme më të ngrohta – të gjitha në të njëjtën dekadë.

Ngrohja veçanërisht shënoi sezonin e dimrit, i cili kishte 1.4 gradë temperatura më të larta se rekordi i mëparshëm.

Fenomeni i ngrohjes është jashtëzakonisht i dukshëm në verilindje të kontinentit evropian, dhe veçanërisht në rajonet Arktike të Siberisë, me vitin më të ngrohtë të regjistruar ndonjëherë – deri në 4.3 gradë më të lartë se mesatarja.

I gjithë Arktiku regjistroi vitin e dytë më të ngrohtë ndonjëherë – 2.2 gradë Celsius mbi temperaturën mesatare në 1981-2020.

Si rezultat, shtresa e akullit në Arktik gjithashtu është tkurrur në një rekord të lartë. Rekordi i nxehtësisë absolute nën Rrethin Arktik u regjistrua në qytetin siberian Verkhoyansk, deri në 38 gradë Celsius. Kjo zonë, për shkak të dimrave të butë dhe të thatë, u godit nga zjarret shkatërruese të pyjeve të njohura si “zombie”.

“Ishte larg viti më i ngrohtë në Siberinë Arktike, një vit dramatik”, tha Fraja Vamborg, autori kryesor i raportit.

Sidoqoftë, megjithëse u thyen rekorde të shumta të temperaturës, në pjesë të tjera të kontinentit goditjet e nxehtësisë në vitin 2020 ishin më pak intensive sesa në vitet e mëparshme. Nga ana tjetër, vjeshta ishte jashtëzakonisht e lagur me një fenomen të pazakontë meteorologjik, stuhinë Alex, e cila goditi Mbretërinë e Bashkuar dhe Alpet Jugore veçanërisht fort në tetor.

Në atë kohë, një stuhi në Francë shkatërroi disa fshatra në zonën e prapme të Nicës, 10 njerëz u vranë dhe tetë konsiderohen të zhdukur.

Përqendrimet e gazrave serë, veçanërisht të dioksidit të karbonit (CO2) dhe metanit, u rritën me 0.6 dhe 0.8 përqind, duke arritur nivelin më të lartë që nga fillimi i matjeve satelitore në 2003.

Rezultatet e raportit vjetor, të katërt të Copernicus janë larg qëllimeve të vendosura nga Marrëveshja e Parisit 2015 për uljen e emetimeve të gazrave serë për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë Celsius më shumë se në periudhën para-industriale.

Për të arritur këtë, emetimet e CO2 duhet të ulen me 7.6 përqind çdo vit midis 2020 dhe 2030.

Raporti paralajmëron se temperaturat globale janë rritur në 10-15 vitet e fundit, me nivelet e oqeaneve në rritje, duke vënë në rrezik dhjetëra miliona njerëz në të gjithë botën.