Extra 5 zakonet e Jeff Bezos që (ndoshta) duhet të fillosh t’i ndjekësh...

5 zakonet e Jeff Bezos që (ndoshta) duhet të fillosh t’i ndjekësh edhe ti

Rutina e përditshme e Jeff Bezos është shumë e ndryshme nga ato të miliarderëve të tjerë të mëdhenj. Dhe mund të mësojmë diçka prej saj.

Zgjohuni herët, shkoni në shtrat herët

Kjo është ajo që ai zbuloi gjatë një interviste ku u pyet për rutinën e tij të përditshme. Ndryshe nga Elon Musk, i cili i kushton disa orë punës gjatë orëve të para të mëngjesit, Bezos është një burrë që thjesht vendos të shkojë në shtrat herët, gjithmonë duke u përpjekur të flejë për 8 orë. “Më duhen tetë orë gjumë. Mendoj më mirë, kam më shumë energji dhe disponimi im është më i mirë”. Nga ana tjetër, ai shprehet se nuk i pëlqen të zgjohet me alarme, por preferon zgjimet natyrale (falë orarit të tij të gjumit), në mënyrë që të mos pësojë traumën e detyrimit të hapjes së syve me forcë.

Shijojeni mëngjesin

Në të njëjtën intervistë, miliarderi deklaroi se nuk është mësuar të kalojë mëngjesin me ankthin e angazhimeve të ndryshme: “Më pëlqen ta marr shtruar mëngjesin. Më pëlqen të lexoj gazetën, të pi kafe, të ha mëngjes me fëmijët e mi para se të shkojnë në shkollë. T’i marr gjërat me qetësi është shumë e rëndësishme për mua”. E vërteta është, kjo mund të jetë çelësi për të zvogëluar stresin. Eksperti i Universitetit të Suffolk Beverly, Dr. Flaxington thekson se stresi mund të bëhet kronik nëse bëjmë një mënyrë jetese tepër të vrullshme dhe jemi në ankth për të shkuar në punë sapo zgjohemi. Nëse gjejmë kohë për të shijuar mëngjesin, ne mund të planifikojmë pjesën tjetër të ditës dhe t’i marrim të gjitha më qetësisht. Adresimi i angazhimeve të ndryshme me përqendrim më të madh.

Takime të rëndësishme? Përpara drekës

Koha e drekës zakonisht e ndan ditën e punës në dy pjesë. Disa ekspertë të produktivitetit theksojnë se është thelbësore të kryhen të gjitha detyrat e rëndësishme para kësaj kohe, në mënyrë që ata të kenë përparësi mbi gjithçka tjetër; është zbuluar gjithashtu se performanca e përgjithshme e punonjësve mund të bjerë pak pas drekës për shkak të lodhjes dhe përgjumjes. Për më tepër, punëdhënësi duhet të minimizojë numrin e njerëzve të pranishëm në takime të ndryshme, pasi grupet e vogla priren të jenë më efikasë. Jeff Bezos, me sa duket, e di shumë mirë për të gjitha këto, dhe në planifikimin e angazhimeve të tij ai do të ndiqte rregullin “Ekipi Dy Pica”: nëse mund t’i ushqeni të pranishmit në takim me dy pica, atëherë i keni të gjithë njerëzit keni nevojë. Nëse keni nevojë për më shumë pica, atëherë keni më shumë punonjës sesa nevojiten.

Ndaloni punën kur jeni shumë të lodhur

Sipas Bezos, është e rëndësishme të shmangni marrjen e çdo lloj vendimi të rëndësishëm kur afrohet fundi i ditës së punës. Në fakt, ai deklaroi se nëse nuk keni marrë ende një vendim në 17:00, ai preferon ta shtyjë atë për ditën tjetër në orën 10:00, kur fillojnë takimet. Pra, ndryshe nga Elon Musk, ne kurrë nuk do ta shohim në takime në agim, dhe mbetet mjaft klasik për sa i përket orëve të punës, diçka për të cilën shumë prej nesh janë të mësuar.

Mendoni sipas vizionit në afatgjatë

Një nga karakteristikat që e çoi Jeff Bezos drejt suksesit është vetëdija për fuqinë dhe rolin e tij brenda kompanisë: një pozicion që përfshin të dish të zgjedhësh secilin proces. “Mendoni në këtë mënyrë. Si CEO, për çfarë paguheni? Për të marrë një numër të kufizuar të vendimeve me cilësi të lartë. Detyra juaj nuk është të merrni qindra vendime çdo ditë, të cilat janë domosdoshmërish pa cilësi. Si udhëheqës, duhet të përqendroheni në vendimet e rëndësishme, ato që ndikojnë deri në nivelet më të ulëta, sepse ato ndryshojnë strukturën e të gjithë kompanisë dhe e ridrejtojnë atë drejt qëllimit. Kjo duhet të jetë pjesë e vizionit tuaj afatgjatë”.