Kulturë A do të jetë ky seriali që do të përsërisë suksesin e...

A do të jetë ky seriali që do të përsërisë suksesin e “Game of Thrones”?

Episodi i parë i sezonit të parë të “Game of Thrones” u transmetua nga rrjeti amerikan HBO rreth 10 vjet më parë, dhe sezoni i fundit përfundoi në maj 2019. Duke pasur parasysh suksesin e madh të serialit, edhe para se të përfundonte, shërbimet më të mëdha të transmetimit filluan të mendojnë se si ta përsërisnin atë sukses, si të rimerrnin edhe njëherë “Game of Thrones”: një serial fantazi i vendosur në një univers narrativ të gjerë, të thellë dhe në mënyrën e vet koherent me histori të shkruara paraprakisht, personazhe të gatshëm dhe ndjekës tashmë të pasionuar.

Ndërsa HBO ka shumë plane për të përfituar nga vala e gjatë e “Game of Thrones”, vitet e fundit është folur vazhdimisht për disa seriale si të reja të mundshme si “Game of Thrones”. Kandidati kryesor në këtë kategori është “The Wheel of Time”, tri episodet e para të të cilit janë të disponueshme nga e premtja në Amazon Prime Video dhe që së bashku me një serial tjetër të Amazon ishin konsideruar, për disa vite tashmë, pretendenti më i kualifikuar për të pasur sukses si Game of Thrones.

Kishte dy arsye pse shumë kishin pritshmëri të mëdha në “Wheel of Time”, e para është seria e librave ku bazohet: janë 14 (plus një prequel) dhe në botë janë shitur mbi 90 milionë kopje. E dyta është se Jeff Bezos, themeluesi dhe presidenti ekzekutiv i Amazon, me sa duket kishte vendosur të investonte shumë në të.

Është shumë herët për të bërë ndonjë gjykim përfundimtar, por një nga disa kritikë thuhet se seriali synon të kujtojë, imitojë ose përsërisë Game of Thrones.

“The Wheel of Time” është vendosur në kontekstin mesjetar të një bote të madhe fantazie, banorët e së cilës besojnë në rimishërimin dhe natyrën ciklike të kohës. Një botë ku magjia ekziston dhe është e fuqishme, por është prerogativë e një organizate vetëm femërore të njohur si Aes Sedai. Midis tyre është Moiraine, në një udhëtim të gjatë dhe të rrezikshëm në kërkim të Dragoit të Rilindur, një lloj profeti që shpresojnë se do ta shpëtojë botën nga disa kërcënime serioze dhe të afërta. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ekziston edhe frika se Dragoi i Rilindur mund të bëhet i keq. Shkurt, është edhe burim i madh edhe rrezik i madh dhe duhet gjetur sa më parë.

Vetëm se Moraine nuk e di saktësisht se kush është ky individ: për ta kuptuar, ajo ka vetëm magjinë e saj, intuitën e saj dhe disa informacione për moshën që mund të ketë. Kur është në dyshim, dhe duke pasur parasysh se kohët janë të ngutshme, ajo vendos të rekrutojë më shumë njerëz. Në libra, “rekrutët” janë djemtë; në serial gjërat ndryshojnë pak.

Moraine luhet nga Rosamund Pike, padyshim fytyra më e njohur ndër protagonistët kryesorë.

Është llogaritur se në të gjithë librat e “The Wheel of Time” ka mbi katër milionë fjalë dhe përmenden rreth 2782 personazhe, 148 prej të cilëve kanë të paktën një moment në të cilin tregojnë diçka nga këndvështrimi i tyre.

Për të shpjeguar se si qëndron “The Wheel of Time” në botën e letërsisë së fantazisë, “Time“ shkroi: ‘Zoti i unazave është ideali platonik i epikës së fantazisë dhe është ndërtimi serioz dhe i përpunuar i një miti’, ‘Game of Thrones’, është thyerja e fantazisë së atij lloji, një histori që shtrembëron kanunet e zhanrit, një zbërthim cinik dhe metodik i mitit’. ‘The Wheel of Time’ qëndron midis këtyre dy ekstremeve”.

Përpara se Amazon të vendoste të bënte një seri të saj, “Time” shkroi përsëri, “The Wheel of Time” kishte qenë gjithashtu “e madhe dhe në të njëjtën kohë e padukshme”. E shkëlqyeshme për kopjet e shitura dhe për vazhdimin dhe vlerësimet e marra, e padukshme sepse nuk kishte gjetur boshllëqe të mëdha në kulturën popullore. “Nëse nuk jeni nga ata që lexoni shpesh fantashkencë dhe fantazi, ka shumë mundësi që nuk keni dëgjuar për to deri më tani”.

Një artikull i detajuar i shkruar nga Zach Baron foli për mënyrën sesi saga e librave u bë një seri e Amazonës, një nga të shumtat që tashmë nga titulli lidhin “The Wheel of Time” me “Game of Thrones”.

Në vitin 2015, dy producentë që lexuan me kujdes kontratën e kuptuan, megjithatë, se, sado e çuditshme të duket, ekzistonte një lloj klauzole sipas së cilës mjaftonte të transmetohej qoftë edhe një episod nga seria e librave në TV, për të pasur pastaj përgjithmonë të drejtat televizive. Pra, “në një natë misterioze të vitit 2015, pak para se të drejtat t’i ktheheshin të vesë së Jordanit, në orën 1.30 të mëngjesit, kanali satelitor FXX transmetoi një episod të thjeshtë që tregonte prologun e librit të parë”.

Tani që episodi i parë është i disponueshëm (së bashku me të dytin dhe të tretën), dhe pasi shumë kritikë tashmë kanë arritur të shohin gjashtë të parët, komentet kanë mbërritur, të cilat vënë në pikëpyetje atë serialin tjetër fantazi me dragonj: “The Wheel of Time” përpiqet pak të jetë ‘Game of Thrones’, shkruan “The Verge”.

Midis kritikave të shumta për këtë aspekt, ka megjithatë edhe disa vlerësime të tjera, veçanërisht për mënyrën sesi evoluon seriali. Më pas është fakti gjithmonë i vërtetë se shijet e spektatorëve dhe rezultatet e një seriali, si në TV ashtu edhe në streaming, shpesh janë krejtësisht të shkëputura nga përgjigja e kritikës: për momentin, edhe pse me pak vota totale, mesatarja e serialit në IMDb në bazë të votës së përdoruesve është 8.1 nga 10. Do të mbetet për t’u parë, dhe nuk është një çështje e parëndësishme, nëse mund të rritet siç u rrit Game of Thrones, madje edhe nëse nga viti i ardhshëm, do të arrijë të mos mbetet në hije nga konkurrenca e brendshme në Amazon.