Kuriozitete A e dinit se fituesi i parë i Olimpiadës ishte shqiptar?

A e dinit se fituesi i parë i Olimpiadës ishte shqiptar?

Komiteti Olimpik Shqiptar është krijuar në vitin 1958 dhe Shqipëria ende nuk e ka një medalje olimpike. Shumë shqiptarë kanë fituar medalje nën flamujt e Jugosllavisë, Greqisë, Italisë, Gjermanisë e së fundmi të Kosovës.

Mirëpo, a e dinit se, në vitin 1896 kur Lojërat Olimpike moderne nisën, ishte maratonomaku Spiros Louis, arbëror i Greqisë, që nën flamurin e të fundit u konsiderua fituesi i parë i Lojërave Olimpike? Pas 2 orë, 58 minuta e 50 sekonda nga nisja në Maratonë, ai mbërriti në Athinë duke përshkuar 42 kilometra e 125 metra.

Medaljen e mori i veshur me fustanellën tradicionale të Toskërisë, variacion i së cilës ishte edhe veshja e arbërorëve të Atikës, duke respektuar rrënjët tradicionale të tij.

Spiros Louis i veshur me fustanellë.
Dokumenti: Vendim i Këshillit të Ministrave, për krijimin dhe funksionimin e Komitetit Olimpik Shqiptar më 1992 në formën që ka edhe sot.

Burimi: Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave