Shëndet A mund ta shpëtojnë botën fasulet?

A mund ta shpëtojnë botën fasulet?

Fasulet janë tashmë një element kryesor në tryezat në mbarë globin.

Një koalicion i grupeve mjedisore pretendon se dyfishimi i konsumit të fasules mund të ndihmojë në mbrojtjen e planetit dhe në trajtimin e krizës së kostos së jetesës.

Nisma e re “Beans is How” – e koordinuar nga Qendra e Avokimit të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG2) – promovon produktet ushqimore si një “zgjidhje unike” për sfidat klimatike, shëndetësore dhe ekonomike me të cilat përballet planeti.

“Të gjithë janë të shqetësuar për momentin – si mund të bëjmë ushqime me vlera ushqyese të larta për familjet tona, kur paratë janë të pakta? Si mund të ndihmojmë në trajtimin e krizës klimatike?” thotë Paul Newnham, Drejtor Ekzekutiv i Qendrës së Avokimit SDG2.

Si mund të bëjmë diçka për 3 miliardë njerëz në këtë planet që janë të kequshqyer? Fasulet janë përgjigja!

Prodhimi global i ushqimit është përgjegjës për një të tretën e të gjithë gazeve që ngrohin planetin e emetuar nga aktiviteti njerëzor.

Por jo të gjitha produktet ushqimore janë krijuar të barabarta. Mishi përbën 60 për qind të totalit të gazit të lidhur me ushqimin, me një kilogram të vetëm viçi që krijon 70 kg emetim.

Kullotja e bagëtive është gjithashtu një shtytës i madh i shpyllëzimit, veçanërisht në ekosistemet e cenueshme si pyjet tropikale të Amazonës.

Fasulet lëshojnë 90 për qind më pak gazra serë se disa proteina shtazore. Ato gjithashtu përmirësojnë shëndetin e tokës, duke futur azot në tokë dhe duke reduktuar nevojën për pleh.

Fasulet janë gjithashtu një alternativë e lirë dhe e pasur me proteina për mishin.

Pothuajse një e pesta e popullsisë në Ruandë tani ha fasule të pasura me hekur, të cilat sigurojnë 80 për qind të nevojave për hekur të fëmijëve të vegjël dhe grave shtatzëna.

“Fasulet janë të mira për ju – sa herë që hani fasule, po mbështetni një familje për të pasur të ardhura më të mira dhe ushqim më të mirë dhe po ndihmoni tokat të rigjenerohen . Kjo është një super kulturë në çdo kuptim,” tha ish-e dërguara e posaçme në Samitin e Sistemeve Ushqimore të OKB-së.

Fushata “Beans Is How” po mbledh një Këshill Këshillimor të Shkencës dhe Inovacionit të fasuleve për të përcaktuar se si mund të matet dhe të arrihet objektivi i dyfishimit të konsumit.