Bota Ahmadinejad rikandidon në garën për president të Iranit

Ahmadinejad rikandidon në garën për president të Iranit

Ish-presidenti i Iranit, Mahmoud Ahmadinejad ka njoftuar se do të marrë sërish pjesë në zgjedhjet e reja që mbahen në vend në muajin qershor.

“Njerëzit duhet të përfshihen në procesin vendimmarrës të Iranit. Ne të gjithë duhet të përgatitemi për reforma themelore”, është shprehur ai pasi ka përfunduar regjistrimin për në zgjedhje.

Ahmadinejad u largua nga detyra e presidentit në vitin 2013 pas fitores së presidentit aktual Hassan Rouhani.

Kandidimi i tij u refuzua në vitin 2017, ndërkohë që Rouhani nuk mund të rikandidojë për shkak të kufizimeve kushtetuese.

Ahmadinexhad ishte popullor me linjat e ashpra, konservatorët dhe klerikët në pushtet gjatë mandatit të tij, megjithëse pyetjet në lidhje me politikën e tij u ngritën në fund të mandatit të tij, veçanërisht sepse përqendrimi i tij në rritjen e aftësive atomike të vendit pasoi me një krizë ekonomike.

Stili i tij politik, i cili përfshinte kërcënime të rregullta kundër Izraelit dhe mohimin e Holokaustit, gjithashtu margjinalizoi Iranin në skenën ndërkombëtare.

Ai është shfaqur në titujt e medias që kur u largua nga zyra me kritika të shpeshta të qeverisë në fuqi dhe sistemit gjyqësor, si dhe në Twitter për entuziazmin e tij për sportet, veçanërisht futbollin amerikan dhe basketbollin.

Aktualisht një ndër njerëzit me më shumë mbështetje nga grupet që në mediat perëndimore quhen të ashpra, është Ebrahim Raisi, një klerik i njohur dhe jurist, i cili duket se gëzon simpatinë edhe të Liderit Suprem, Ajatollah Ali Khamenei.