Bota Aksionet në bursë, Saudi Aramco bëhet kompania më e fuqishme në botë

Aksionet në bursë, Saudi Aramco bëhet kompania më e fuqishme në botë

Aksionet e ndërmarrjes së naftës dhe gazit Saudi Aramco vazhduan të rriten dhe në ditën e dytë të tij në bursë, me vlerën e kompanisë që tejkalon 2.000 miliardë dollarë, duke e bërë atë kompaninë më me vlerë në botë.

Tre orë para mbylljes së bursës, vlera e aksioneve arriti sot 38.6 riyalë sauditë, ose 10.29 dollarë.

Saudi Aramco ka shitur 1.5 përqind të aksioneve kryesisht investitorëve sauditë dhe fondeve lokale saudite dhe Gjirit.

Me fitimet në dy ditët e para në tregun e aksioneve, Saudi Aramco është shumë më larg se firmat më të mëdha në botë, duke përfshirë Apple, kompania e dytë më e madhe në botë, me vlerë 1.190 miliardë dollarë.

Saudi Aramco ka të drejtat ekskluzive për të prodhuar dhe shitur rezerva energjetike të Arabisë Saudite. E themeluar në vitin 1933, Arabia Saudite u bë pronë e plotë e saj në 1980.

Princi i Kurorës Mohammad bin Salman planifikon të përdorë paratë nga shitja e xhevahireve të Mbretërisë për të diversifikuar ekonominë e vendit të tij dhe për të financuar projekte të mëdha kombëtare që krijojnë vende pune për miliona sauditë e rinj.