Kryesore Amazona nuk është “Mushkëria e Tokës”

Amazona nuk është “Mushkëria e Tokës”

Nga Scott Denning*

Zjarret në Amazona kanë shkaktuar shumë vëmendje në të gjithë botën ditët e fundit. Presidenti i Brazilit, Jair Bolsonaro, i cili erdhi në pushtet në vitin 2019, i ka kushtuar fushatën e tij zvogëlimit të mbrojtjes së mjedisit dhe rritjes së zhvillimit bujqësor në Amazona, dhe duket se ka qenë në përputhje me atë premtim.

Rifillimi i tkurrjes në Amazon, i cili u zvogëlua për më shumë se 80 përqind pas pikut 2004, është alarmante për shumë arsye. Pyjet tropikale janë habitati i shumë specieve të bimëve dhe kafshëve që nuk mund të gjenden askund tjetër. Ato janë një strehë e rëndësishme për popujt autoktonë dhe përmbajnë rezerva të mëdha karboni në formën e drurit dhe lëndëve të tjera organike që përndryshe do të kontribuojnë në krizën e klimës.

Disa raporte mediatike kanë sugjeruar që zjarret në Amazona gjithashtu kërcënojnë oksigjenin që thithim. Presidenti francez Emmanuel Macron cicëroi në 22 gusht se “Pylli i shiut Amazon – mushkëritë që prodhojnë 20 përqind të oksigjenit të planetit tonë – është në zjarr”.

Pohimi i përsëritur shpesh se Amazon prodhon 20 përqind të oksigjenit të planetit tonë bazohet në një keqkuptim. Në fakt, pothuajse i gjithë oksigjeni në Tokë që thithim vjen nga oqeani dhe ka mjaft që ai të zgjasë për miliona vjet.

Ka shumë arsye për t’u alarmuar nga zjarret e këtij viti në Amazona, por pakësimi i oksigjenit në planetin Tokë nuk është një prej tyre.

Si shkencëtar i atmosferës, shumica e punës sime përqëndrohet në shkëmbimin e gazrave të ndryshëm midis sipërfaqes së Tokës dhe atmosferës. Shumë elementë, përfshirë oksigjenin, qarkullojnë vazhdimisht midis ekosistemeve tokësore, oqeaneve dhe atmosferës në një mënyrë që mund të matet dhe kuantifikohet.

Pothuajse i gjithë oksigjeni në ajër prodhohet nga bimët përmes fotosintezës. Rreth një e treta e fotosintezës me bazë tokësore bëhet në pyje tropikale, më e madhja prej të cilave ndodhet në Amazona.

Por fjalë për fjalë, i gjithë oksigjeni i prodhuar nga fotosinteza konsumohet çdo vit nga organizmat e gjallë dhe nga zjarri. Pemët hedhin vazhdimisht gjethe të kalbura, degëza, rrënjë dhe mbetje të tjera që ushqejnë ekosistemin e pasur të organizmave, kryesisht insektet dhe mikrobet. Në këtë proces, mikrobet konsumojnë oksigjen.

Bimët pyjore prodhojnë shumë oksigjen dhe mikrobet pyjore konsumojnë shumë oksigjen. Si rezultat, prodhimi neto i oksigjenit në pyje – dhe në të vërtetë, i të gjitha bimëve tokësore – është afër zeros.

Për të mbledhur oksigjenin në ajër, disa nga lëndët organike që prodhojnë bimët përmes fotosintezës duhet të hiqen nga cikli para konsumit. Kjo zakonisht ndodh kur ato bllokohen shpejt në vende pa oksigjen – më shpesh në llum të thellë oqeanik, nën ujë që tashmë ka mbaruar nga oksigjeni.

Kjo ndodh në zonat e oqeanit, ku përqendrimet e larta të ushqyesve stimulojnë rritjen masive të algave. Algat e ngordhura dhe mbeturinat e tjera zhyten në ujë të thellë ku ushqehen mikrobet. Ashtu si avullorët e tyre në tokë, ata konsumojnë oksigjen, ndërsa e bëjnë këtë duke lënë ujin përreth pa oksigjen. Oksigjeni i prodhuar nga algat në sipërfaqe ndërsa rritet mbetet në ajër sepse nuk merret nga dekompozuesit.

Materiali i bllokuar i bimëve në fund të oqeanit është një burim i naftës dhe gazit. Një sasi e vogël e materialit bimor mbetet i bllokuar në kushte pa oksigjen në tokë, ku uji parandalon degradimin e mikrobeve, e ky është një burim i materialit të qymyrit.

Vetëm një pjesë e vogël – mbase 0.0001 përqind e produkteve të fotosintezës devijohen nga kapja në këtë mënyrë, duke shtuar kështu oksigjenin atmosferik. Por me miliona vjet, oksigjeni i mbetur prapa kësaj çekuilibri të vogël midis rritjes dhe dekompozimit grumbullohet, duke formuar një rezervuar oksigjeni që varet nga e gjithë jeta e egër. 21 përqind e oksigjenit në atmosferë për miliona vjet përbën këtë sasi oksigjeni.

Më pas, ky oksigjen kthehet në sipërfaqen e planetit përmes reaksioneve kimike me metale, squfur dhe elementë të tjerë në koren e Tokës. Për shembull, kur hekuri është i ekspozuar në ajër në prani të ujit, ai reagon me oksigjen në ajër për të formuar oksid hekuri, një përbërës i njohur si ndryshk. Ky proces i quajtur oksidim ndihmon në rregullimin e sasisë së oksigjenit në atmosferë.

Megjithëse fotosinteza e bimëve është në fund të fundit “përgjegjëse” për oksigjenin që thithim, vetëm një pjesë e vogël e asaj që prodhojnë bimët shtohet në sasinë ekzistuese të oksigjenit në ajër. Nëse të gjitha lëndët organike në Tokë digjen menjëherë, më pak se një përqind e oksigjenit të planetit do të konsumohej.

Për ta përmbledhur, ajo që po ndodh në Amazon nuk kërcënon ndjeshëm oksigjenin atmosferik. Edhe një rritje e madhe e zjarreve të pyjeve do të prodhonte ndryshime në sasinë e oksigjenit që është e vështirë të matet. Ka mjaft oksigjen në ajër që do të zgjasë për miliona vjet, dhe sasia varet nga gjeologjia sesa kultivimi i tokës. Fakti që një rritje në shpyllëzimin kërcënon disa nga zonat më të larmishme dhe të pasura me karbon në tokë, është e mjaftueshme për t’iu kundërvënë atyre.

*Autori i artikullit është profesor i Universitetit Shtetëror të Kolorados, i shkencës atmosferike./ The Conversation