Kryesore Amerika hyn në “skenë: Importuesi i vetëm dhe më i madh i...

Amerika hyn në “skenë: Importuesi i vetëm dhe më i madh i armëve në Shqipëri

Importi i armëve nga Shqipëria ka rënë ndjeshëm gjatë 3 viteve të fundit.

Të dhënat e Institutit të Paqes së Stockholmit tregojnë se Shqipëria ka importuar armë në vetëm 5 milionë dollarë në vitet 2016-2017-2018.

Të dhënat janë të përditësuara ndërkohë që ato të mëparshmet i takonin vitit 2015.  Kështu, të dhënat më të reja të Institutit Sipri tregojnë se në vitin 2016 kishte zero importe armësh në vlerë, në 2017, $4  milionë, dhe në 2018, $1 milionë importe armësh.

Në 2015 importet e armëve në Shqipëri fiksoheshin në $7 milionë.

Këto armë, pra 5 milionë dollarët e importuara që prej vitit 2015, janë në të gjitha rastet tanke, 3 të tilla, të përdorura, dhe të armatosura. Këto tanke janë porositur që në vitin 2016 nga qeveria shqiptare.

Amerika hyn në “skenë

Ajo që vihet re nga regjistri tregtar është fakti se për herë të parë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë hyrë në skenë si importues armësh në Shqipëri.

Madje, në tre vitet e fundit, janë importuesi i vetëm i armëve në vendin tonë, duke “hequr” nga skena shtete si Gjermania, Franca apo Kina.

Këto tre shtete kanë dominuar tregun e importeve të armëve në vendin tonë pas viteve ’90.

Franca është në vend të parë me 29 milionë dollarë armë të importuara, Kina e dyta me $26 milionë, Gjermania me $11 milionë, Italia me $9 milionë, ndërkohë që tanimë hyn edhe Amerika me $5 milionë, paçka se në vetëm tre vite. Shqipëria renditet në vendin e 126—të në botë ndër 150 ekonomi sa i përket importit të armëve, me Arabinë Saudite që mban vendin e parë.

Që prej viteve ’90, importi i armëve në vendin tonë kap një vlerë prej 79 milionë dollarësh, ndërkohë që për eksportet shifrat tregojnë zero, shkruan SCAN.