Extra Askush nuk mund të shpëtojë nga Karma: Dhimbja që shkaktoni do të...

Askush nuk mund të shpëtojë nga Karma: Dhimbja që shkaktoni do të kthehet një ditë

Parimi i tretë i dinamikës, i njohur edhe si ligji i tretë i Njutonit, thotë se “për çdo veprim ka një reagim të barabartë dhe të kundërt”. Ajo që është e vlefshme për fizikën gjithashtu funksionon në jetë, kështu që ajo që bëhet, për mirë ose për keq, gjithmonë kthehet. Prandaj, kur flasim për fenë dhe filozofinë indiane mund të flasim për karmën.

Termi fjalë për fjalë do të thotë “të veprosh” ose “veprim”, dhe më saktësisht çdo gjë që bëhet, thuhet ose madje mendohet në dimensionin fizik në të cilin ne gjejmë veten. Sipas këtij koncepti veprimet, fjalët dhe qëllimet transformohen në energji, pozitive ose negative, të cilat kthehen në burimin e nisjes për shkak se gjithësia është në kërkim të vazhdueshëm për ekuilibrin.

Të jesh “çekan” ose “gozhdë”

Kur dikush lëndon dikë, qëllimisht ose pa dashje, perceptimi i dhimbjes së të tjerëve është diçka e largët, e huaj, larg. Rasti është i ndryshëm nga roli i ekzekutuesit me atë të viktimës, duke vuajtur kështu vuajtjet dhe plagët e brendshme. Në rrethanat në të cilat nuk është “çekiçi”, por “gozhda”, duket se fati, karma, ndodh vetëm në një kuptim negativ.

Në shkallën e krahasimit, veprat e mira nuk duket se peshojnë në të njëjtën mënyrë dhe se momenti për të mbledhur një fat të vogël nuk vjen kurrë. E vërteta është se përvojat negative kanë më shumë gjasa të mbesin të gdhendura në mendje dhe në zemër, në mënyrë që ato pozitive të kalojnë pothuajse pa u vënë re.

Përmirëso botën për një jetë më të mirë

Koncepti i karmës mund të ketë shumë zgjerime dhe ngjashmëri të tjera, njëra nga këto është shkakësia, parimi i shkakut dhe efektit, ose mënyra e të thënit “ne korrim atë që mbjellim”. Në të dy shembujt, pa brengosjen e ekuilibrit të universit, është e lehtë të kuptohet se mënyra se si lidhen situatat përgatit terrenin për të ardhmen tonë.

Kjo mund të duket si një fjali e bërë, një strategji psikologjike për të ngushëlluar veten, por në afat të gjatë vijnë shpërblimet e mira. Përpjekja për të përmirësuar botën çdo ditë me gjeste të vogla ndikon pozitivisht në jetën tonë dhe atë të të tjerëve, dhe në fund të ditës na bën edhe ne më mirë.

Çmimi është aty, por ju nuk mund ta shihni atë

Në dritën e asaj që është thënë, nuk duhet të silleni mirë vetëm nga frika se karma e bekuar do të kthehet. Shumë e thjeshtë “bëni mirë” për të fituar parajsën dhe mos u përpiqni të “bëni keq” nga frika se do të shkoni në ferr. Çmimi për një jetë të mirësisë, bujarisë, ndjeshmërisë dhe dashurisë nuk është diçka që mund të llogaritet dhe në shumicën e rasteve nuk vjen kurrë.

Është më shumë një gjendje hiri, një gëzim që ndihet vetëm kur e dini që keni bërë dikë të lumtur ose ndryshe ia keni bërë jetën pak më të lehtë. Në përfundim, mos prisni për të marrë, ajo që ka rëndësi është të filloni të jepni.