Kryesore AstraZeneca: Vaksina jonë do të kushtojë më pak se 3 euro. Mund...

AstraZeneca: Vaksina jonë do të kushtojë më pak se 3 euro. Mund ta mbani në frigorifer në shtëpi

“Do të zgjasë gjashtë muaj, gjithashtu mund të ruhet në frigorifer në shtëpi në një temperaturë prej -2/8 gradë dhe do të kushtojë më pak se 3 euro”. Kështu që 46-vjeçari nga Firence, Lorenzo Wittum, CEO i AstraZeneca Italia, paraqet vaksinën e tretë anti-Covid, rezultat i kërkimit farmaceutik.

Një “xhevahir i shtëpisë” i firmosur jo vetëm nga kompania angleze, por edhe nga Instituti Jenner i Oksfordit dhe Irbm (Instituti i Kërkimeve Biomjekësore në Itali). Një pjesë e historisë ka nisur në Itali.

Çfarë tjetër është nga Italia?

“Litra vaksinash janë tashmë në Anagni, afër Romës, gati për t’u plotësuar nga një prej partnerëve tanë, Catalent”.

Kur pritet që doza të plota të mbërrijnë në Itali?

“Përcaktimi i datave nuk duket i duhur. Ne jemi duke punuar shumë për të përgatitur dosjen që do të paraqitet në Agjencinë Europiane të Barnave, EMA. Të dhënat që do të analizohen janë 6-10 milionë dhe kanë të bëjnë me të gjithë pjesëmarrësit, të regjistruar në eksperimentim. Kur i dërgojmë tek autoriteti rregullator, duhet t’u japim shumë kohë për t’i vlerësuar. Ajo që është e sigurt është se pasi të kemi marrë dritën jeshile, ne jemi të organizuar të përfundojmë prodhimin e 3 miliardë dozave. Ne po përgatitemi nga fundi i majit”.

Konkurrentët tuaj Moderna dhe Pfizer/Biontech tashmë kanë mbërritur në treg dhe kanë njoftuar nivele më të larta të efikasitetit, në letër. A rrezikoni të mbërrini i treti?

“Kjo është një garë kundër pandemisë dhe për ta fituar atë, duhet më shumë sesa një vaksinë. Ne kemi nevojë për një kapacitet prodhues të tillë që të kemi një numër të lartë të dozave të sigurta dhe efektive. Konkurrenca është e mirëseardhur. 3 miliardë dozave tona do t’u shtohen një miliard e 200 milionë Pfizer/Biontech dhe qindra miliona Moderna. Popullsia e botës është afro 8 miliardë njerëz. Na duhen më shumë mundësi për t’u mbrojtur nga virusi”.

Ju megjithatë ishit në avantazh. Në korrik, ju botuat rezultatet e fazës 1-2 në revistën ‘Lancet’. Pse nuk u arrit në kohë?

“Është gjithmonë e vështirë të vlerësosh progresin e eksperimenteve. Ne menduam se do ta bënim më herët. Pastaj kohët u zgjatën, pasi nga maji e tutje epidemia u ngadalësua dhe në verë në Britaninë e Madhe, ku u kryen një pjesë e testeve, virusi nuk ishte shumë i përhapur, kështu që ishte e vështirë të verifikohej nëse vaksina funksiononte”.

AstraZeneca ka njoftuar një normë efikasiteti prej 70% në doza të caktuara dhe 90% me doza të ndryshme. A jeni të kënaqur me rezultatin?

“Shumë i lumtur, 90% është një shifër shumë domethënëse, por 70% duhet të konsiderohet gjithashtu një rezultat i jashtëzakonshëm. Vini re se asnjë nga të vaksinuarit nuk ka shfaqur simptoma të rënda dhe as nuk janë shtruar në spital. Do të thotë që, edhe nëse infektoheni, vaksina mbron”.

Në fillim të kësaj aventure, kompania njoftoi synimin e saj për të arritur një vaksinë me disponueshmëri sa më të gjerë të mundshme. Dhe që do të hiqej dorë nga fitimet. A është e vërtetë?

“E konfirmoj. Është një vaksinë për të gjithë edhe për vendet me të ardhura të ulëta. Ne jemi të përkushtuar për të furnizuar dozat me koston e nevojshme për të përballuar kostot e prodhimit. Kjo është një situatë e pashembullt. Kostoja do të mbetet e njëjtë për vendet me të ardhura të ulëta edhe kur Covid-19 të ketë pushuar së qeni problem për botën”.

Po ju a jeni vaksinuar?

“Nëse do të kisha mundur, do ta kisha bërë me nxitim, nuk kam marrë pjesë në eksperimentim”./Corriere della Sera/ American Eye