Extra Autopsia mbi një ujk të ngrirë 44,000-vjeçar: Çfarë synon të zbulojë shkenca...

Autopsia mbi një ujk të ngrirë 44,000-vjeçar: Çfarë synon të zbulojë shkenca mbi këtë kufomë antike?

Shkencëtarët rusë po kryejnë një autopsi mbi një ujk të ngrirë në permafrost për rreth 44,000 vjet, një zbulim që ata thonë se është i pari i këtij lloji.

Trupi i një ujku, i cili u gjet aksidentalisht në vitin 2021 nga banorët e rajonit verilindor të Yakutia, rrethi Abyskiy, vetëm tani po ekzaminohet siç duhet nga shkencëtarët, njoftoi agjencia e lajmeve Reuters.

“Ky është zbulimi i parë në botë i një grabitqari të Pleistocenit të vonë,” tha Albert Protopopov, kreu i departamentit të studimit të faunës së viganëve në Akademinë e Shkencave Yakutia.

“Mosha e tij është rreth 44,000 vjet dhe nuk ka pasur kurrë më parë gjetje të tilla”, tha ai.

E vendosur në mes të Oqeanit Arktik dhe Lindjes së Largët të Arktikut Rus, Yakutia është një zonë e madhe kënetash dhe pyjesh, rreth 95 për qind e së cilës është e mbuluar nga ngrica e përhershme.

Temperaturat e dimrit në rajon dihet se bien deri në minus 64 gradë Celsius.

“Zakonisht janë kafshë barngrënëse që ngordhin, ngecin në këneta, ngrijnë dhe arrijnë tek ne si një e tërë. Kjo është hera e parë që gjendet një mishngrënës i madh”, tha Protopopov.

Megjithëse nuk është e pazakontë të gjesh trupa kafshësh shekullore të varrosur thellë në permafrost, duke u shkrirë ngadalë për shkak të ndryshimeve klimatike, ujku është i veçantë, tha Protopopov.

“Ishte një grabitqar shumë aktiv, një nga më të mëdhenjtë. Pak më i vogël se luani dhe ariu i shpellës, por një grabitqar shumë aktiv, i lëvizshëm dhe ishte gjithashtu një pastrues”, shtoi ai.

Për Artjom Nedoluzhek, drejtor i zhvillimit të laboratorit të paleogjenetikës në Universitetin Evropian në Shën Petersburg, mbetjet e ujkut ofrojnë një vështrim të rrallë në Yakutia 44,000 vjet më parë.

“Qëllimi kryesor është të kuptojmë se me çfarë ushqehej ai ujk, kush ishte dhe çfarë raporti kishte me ata ujqër të lashtë që banonin në pjesën verilindore të Euroazisë”, tha ai.