Bota BBC: Si Rusia e Putinit po e kthen humorin në një armë...

BBC: Si Rusia e Putinit po e kthen humorin në një armë propagande

Olga Robinson – BBC

Pas vdekjes së Bashkimit Sovjetik, rusët përdornin humorin për të shmangur realitetin e errët të stanjimit ekonomik, mungesën e ushqimit dhe radhët të gjata.

Satira politike lulëzoi në televizion në vitet 1990, por shumë shpejt pas mbërritjes së Vladimir Putinit gjithçka ndryshoi.

Në Rusi e sotme, ku shumë media janë nën kontrollin e Kremlinit dhe aleatëve të tij, nuk ka shumë vend për humor të vërtetë politik, nëse qeveria mund të përdorë për të transferuar fajin e tyre në një tjetër lojtar.

Si u kthye Rusia në shaka

Humori dhe qeshja ishin një pjesë e rëndësishme e reagimit të Moskës ndaj deklaratës britanike se ishte “shumë e mundshme” që rusët të ishin pas helmimit të ish-agjentit Sergei Skripal dhe vajzës së tij Julia.

Zyrtarët rusë dhe personazhet e medias, që nga ajo kohë janë përpjekur ta kthejnë frazën angleze “shumë të ngjarë” në një justifikim për të cilin Rusia është fajtor – me dëshminë më të vogël.

Ata kanë përdorur një numër figurash të njohura të letërsisë angleze, të tilla si Hercule Poirot, Agatha Christie dhe Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, për të bërë humor me shtetin britanik për pjesëmarrjen e Rusisë në helmim, që Moska e konsideron pajustifikuar.

Roman Dobrokotov, i një faqeje hulumtimi i cili është përfshirë në zbulimin e një prej dy të dyshuarve për një tjetër helmim të ngjashëm, thotë se gjetje të tilla kanë për qëllim “të zvogëlojë nivelin e diskutimit.”

Si funksionon strategjia

“Ata nuk mund të përgjigjen seriozisht dhe me një pikë, kështu që ata fillojnë të luajnë. Ky është një përpjekje për tallje, asgjë nuk ka të bëjë me asgjë”, tha Dobrokotov për BBC.

Së bashku me teoritë e konspiracionit dhe rrëfimet e rrejshme, argumenton ai, qëllimi i taktikave të tilla është largimi i dyshimeve.

Pasojat janë që shumë pasues më pak të ndërgjegjshëm të rrethanave shoqërore dhe politike konkludojnë se nuk ka asnjë mënyrë për të ardhur në burimin e asaj që ndodhi. Me fjalë të tjera, ai thotë: “Askush nuk është shenjtor, e vërteta nuk ekziston”.

Interneti pubik është një objektiv kyç i kësaj teknike. Hešteg – #IamFromGRUToo (#GetGlass në rusisht) – duket se është frymëzuar nga lëvizja #MeToo. Mbështetësit e Moskës ndaj politikës zyrtare të Kremlinit u përplasën me akuzat e Britanisë kundër agjencisë së inteligjencës ushtarake ruse GRU (tani GU)

Në një reklamë të rrejshme, thuhej se GRU po kërkonte “punonjës të sulmeve kibernetike, armë kimike dhe një njësi për ndërhyrjen në zgjedhje”.

“Nuk ka nevojë të raportojmë – ne do të gjejmë ty”, tha reklama.

Ben Nimo, një studiues në Këshillin e Dezinformimit Atlantik në Rusi, i tha BBC-së se përpjekjet për të krijuar momente interesante ishin pjesë e një strategjie për “dezinformimin për një epokë informuese”.

Përdorimi i humorit për të ndikuar në fushatat në Rusi është një fenomen relativisht i kohëve të fundit.

Kur Vladimir Putin erdhi në pushtet në vitin 2000, një nga viktimat e para ishte shfaqja satirike popullore e televizionit Kukli.

Kjo shfaqje satirike qeshi me Putin në fillim të viteve 2000, por ditët e saj u numëruan.

Televizioni është burimi kryesor i informacionit për shumicën e rusëve dhe humori zëvendësohet me shfaqje apolitike dhe të sigurta që shmangin me kujdes kritikat ndaj Putinit dhe mjedisit të tij.

Shumica e programeve humoristike në televizionin shtetëror rus sot nuk e prekin çështjen politike, ndërsa humori i drejtpërdrejtë synon kundërshtarët e huaj të Kremlinit.

Vitin e kaluar, me rastin e samitit të G20, Putini u portretizua si një atlet, një lojtar i xhudos, i cili tejkalonte kolegët e tij perëndimor me këtë lojë.

“Ata sollën humor në vendngjarje”, tha autori Peter Pomerantsev, i cili vetë punoi si producent në televizionin rus.

Edhe pse humori dikur ishte një kërcënim për paraardhësit e tyre sovjetikë, Kremlini tani u kthye në avantazhin e vet.