Bota Berlini vë në zbatim ligjin: Qeratë e shtëpive “ngrijnë” për 5 vitet...

Berlini vë në zbatim ligjin: Qeratë e shtëpive “ngrijnë” për 5 vitet e ardhshme

Berlini po ngrin qiratë e 1.5 milion apartamenteve për pesë vitet e ardhshme duke filluar nga kjo e diel. Një veprim ky për të kontrolluar kostot e shpërthimit që kanë detyruar shumë njerëz të lëvizin jashtë kryeqytetit të Gjermanisë.

Berlini është qyteti i parë gjerman që ndikoi në mënyrë të drejtpërdrejtë në çmimet e qirave dhe ligji u festua si një hap për më shumë drejtësi nga mbështetësit e tij dhe u kritikua si një metodë socialiste nga opozitarët.

Vetëm një pakicë e berlinezëve zotërojnë shtëpitë ose apartamentet e tyre – si në pjesën tjetër të vendit, shumica e njerëzve tradicionalisht marrin me qira shtëpitë e tyre.

Kryeqyteti gjerman kishte qenë një “parajsë” me qira të ulët pas rënies së Murit të Berlinit në 1989 pasi hapi portat për vendet ish-komuniste të depresionuar ekonomikisht në lindje të qytetit.

Sidoqoftë, vitet e fundit, qiratë janë rritur në qytetin e më shumë se 3.7 milion banorëve, duke i shtyrë familjet e klasës së mesme nga lagjet qendrore të banimit të Berlinit si Mitte ose Prenzlauer Berg në periferi.

Për më tepër, ekziston një mungesë e përgjithshme e banesave në Berlin, gjë që e bën akoma më të vështirë për të ardhurit ose ata që nxiten nga shtëpitë e tyre për shkak të pikës së qirasë për të gjetur strehim të ri, të përballueshëm.

Ngrirja e qirasë supozohet se do të mbajë qiratë për apartamente që ishin ndërtuar para vitit 2014 në nivelin aktual për pesë vitet e ardhshme. Kritikët kanë theksuar se ngrirja e qirasë do t’i ndalojë pronarët të investojnë para për të rinovuar shtëpitë.

Ngrirja e qirasë, e cila u zbatua nga qeveria lokale e koalicionit të majtë, është kritikuar ashpër nga Demokratët Konservatorë të Kancelares Angela Merkel, të cilët janë në opozitë me qeverinë-qytet të Berlinit.