Kryesore Bllokada e qeverisë amerikane, Trump thyhen rekordin e Clintonit: Më e gjata...

Bllokada e qeverisë amerikane, Trump thyhen rekordin e Clintonit: Më e gjata në histori

Bllokada e pjesshme e qeverisë federale të SHBA hyri në 22 ditë, duke e bërë atë më të gjatën në histori, raporton AP.

Rreth një e katërta e qeverisë federale është ende jofunksionale derisa të rakordohet një plan shpenzimesh, duke lënë kështu rreth 800 mijë punonjës të papaguar.

Të premten, punonjës të shumtë, përfshi gardianë burgjesh, staf aeroportesh apo agjentë të FBI-së, humbën pagat e para të këtij viti.

Vlerësohet se bllokimi i tanishëm i pjesshëm i punës do të zgjasë të paktën dhe disa ditë, ndërkohë që demokratët ende të refuzojë kërkesën e Presidentit Trump për aprovimin e 5.7 miliardë dollarë për të ndërtuar një mur në kufirin me Meksikën.

Trump tha të premten se nuk do të deklaronte “aq afër” një gjendje të jashtëzakonshme, në bazë të së cilës ai do të kishte fuqi të jashtëzakonshme.

Ai përsëriti se ishte i gatshëm të merrte në konsideratë një reformë të madhe të imigracionit, por se do ta bënte këtë vetëm pasi të merrte fondet për muri.

Dhoma e Përfaqësuesve të Kongresit të SHBA, e cila kontrollohet nga demokratët, miratoi një projektligj disa ditë më parë që pjesërisht i dha fund bllokadave të disa agjencive federale

Megjithatë, nuk është e sigurt se ky ligj do të miratohet dhe në Senat, ku republikanët janë pjesa më e madhe.

Dhoma e Përfaqësuesve gjithashtu mbështeti një paketë masash për të paguar pagat në mënyrë retrospektive për më shumë se 800,000 punonjës në zyrat federale, të cilat Senati tashmë e ka miratuar.

Trump kërkon 5700000000 $ për ndërtimin e murit, i cili ka për qëllim parandalimin e migrimit ilegal dhe të cilin e premtoi gjatë fushatës, ndërsa kundërshtarët e tij politikë kategorikisht refuzojnë të zhbllokojnë fondet për këtë projekt që e konsiderojnë të pamoralshme, të shtrenjtë dhe të paefektshëm.

Mbyllja më e gjatë e qeverisë amerikane ka ndodhur në vitet 1995/96, kohë kur President ishte Bill Clinton.

Një sondazh i opinionit publik i kryer nga 1 deri në 7 janar tregon se 51 përqind e të rriturve amerikanë mendojnë se presidenti është më përgjegjës për ndërprerjen e fondeve nga qeveria federale.