Bota Bota do përjetojë katastrofa moti çdo vit deri në 2050

Bota do përjetojë katastrofa moti çdo vit deri në 2050

Një raport i OKB paralajmëron se ndryshimi i klimës po shkakton dëme të papara në oqeanet e botës dhe do të sjellë shkatërrim nëse emetimet nuk kontrollohen.

Raporti i fundit i posaçëm nga IPCC zbuloi se deri në vitin 2050, shumë qytete të mëdha bregdetare dhe kombe të vogla ishullore do të pësojnë katastrofa moti të cilat ndodhin një herë në një shekull, çdo vit, duke prekur miliona dhe duke sjellë shkatërrim.

Ai tha gjithashtu se shkurtime të mprehta të emetimeve janë të nevojshme për të frenuar ndryshimet pasi bota tashmë ka provuar rritjen me 1°C të temperaturave. Kjo ka bërë që oqeanet të jenë më të ngrohtë, ndërsa shkrirja e akullnajave dhe fletët e akujve po bëjnë që niveli i detit të rritet, thuhet në raportin e OKB.

Qindra miliona njerëz në të gjithë botën jetojnë në zona bregdetare të ulëta, nga fshatra deri në mega qytete, të cilat përballen me dete më të larta, ciklonet dhe stuhitë më intensive tropikale, stuhitë ekstreme dhe përmbytjet.

Aksioni urgjent për të ulur emetimet e gazrave serë që po lëvizin me rritjen e temperaturave do të kufizojë dëmtimin e oqeaneve dhe zonave të ngrira dhe njerëzve dhe kafshëve të egra që mbështeten tek ata, thanë ekspertët. Nivelet e detit mund të rriten me rreth 30cm në 60cm deri në 2100 edhe nëse gazrat e serrës janë shkurtuar me shpejtësi.

Detet në rritje kombinohen me baticat ose stuhitë për të krijuar përmbytje ekstreme dhe përmbytje, dhe raporti paralajmëron ngrohjen e mëtejshme do të thotë ngjarje që ndodhin një herë në shekull mund të ndodhin çdo vit nga mesi i shekullit.