Bota “Bota është një xhungël, SHBA dhe Britania e Madhe godasin me thikë...

“Bota është një xhungël, SHBA dhe Britania e Madhe godasin me thikë pas shpine Francën”

Franca nuk e ka pritur mirë njoftimin e Presidentit Joe Biden për të ndarë teknologjinë e nëndetëseve bërthamore amerikane dhe britanike me Australinë, gjë që prish një marrëveshje që Australia ka me Francën për të blerë anije prej saj.

“Zgjedhja amerikane për të përjashtuar një aleat dhe partner evropian siç është Franca nga një partneritet strukturues me Australinë, në një kohë kur ne po përballemi me sfida të pashembullta në rajonin Indo-Paqësor … tregon një mungesë koherence që Franca vetëm mund ta vërejë dhe keqardhje”, tha ministri i Jashtëm francez, Jean-Yves Le Drian, në një deklaratë të përbashkët me ministren e Mbrojtjes, Florence Parly.

SHBA e ka përshëndetur marrëveshjen duke e cilësuar përparim të madh strategjik për Australinë dhe një dëshmi për fuqinë e rrjetit të aleancës amerikane, në kundërshtim me argumentin e Kinës se tërheqja kaotike e SHBA nga Afganistani paraprin dështimet të ardhshme të mbështetjes amerikane për aleatët. Megjithatë, qeveria e Macron e konsideron njoftimin e presidentit Biden një shkelje të besimit nga Australia dhe një shenjë mosrespektimi që rrit nevojën për “autonomi strategjike” nga Shtetet e Bashkuara.

“Vendimi për të ardhur keq … vetëm përforcon nevojën për ta bërë çështjen e autonomisë strategjike evropiane më të domosdoshme”, thanë ministrat francezë. “Nuk ka asnjë mënyrë tjetër të besueshme për të mbrojtur interesat dhe vlerat tona në botë, përfshirë ato në rajonin Indo-Paqësor”.

Ekipi i Biden përmendi përfshirjen e Mbretërisë së Bashkuar në marrëveshje si një mekanizëm për të sjellë një aleat transatlantik në Indo-Paqësor, ndërsa zyrtarët amerikanë përpiqen të menaxhojnë dhe parandalojnë kërcënimet e ardhshme nga Kina.

Biden i shtriu degën e ullirit Francës, aleati më i vjetër i SHBA-së ndërsa la të kuptohej se marrëveshja e re përfaqësonte shembullin e Londrës që ndjek modelin e Parisit.

“Në të vërtetë, kjo përpjekje pasqyron një prirje më të gjerë të vendeve kryesore evropiane që luajnë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në rajonin Indo-Paqësor,” tha Biden. “Franca, në veçanti, tashmë ka një prani të konsiderueshme Indo-Paqësore dhe është një partner dhe aleat kyç në forcimin e sigurisë dhe prosperitetit të rajonit. Shtetet e Bashkuara mezi presin të punojnë ngushtë me Francën dhe vendet e tjera kryesore, ndërsa ne vazhdojmë përpara”.

Por marrëveshja prish një plan sipas të cilit Australia do të blejë nëndetëse me motor nafte nga Franca, në vlerë 90 miliardë dollarë.

“Bota është një xhungël. Francës sapo i është kujtuar kjo e vërtetë e hidhur nga mënyra se si SHBA dhe Britania e Madhe e kanë goditur me thikë pas shpine në Australi”, shkroi në Twitter ish-ambasadori francez në Shtetet e Bashkuara Gerard Araud. “C’est la vie.”