Politika Bregu: BE e pa plotë pa Ballkanin

Bregu: BE e pa plotë pa Ballkanin

Berlin – “Nuk bëhet fjalë vetëm për zgjerimin, por për bashkimin e Evropës, sepse Bashkimi Evropian (BE) pa Ballkanin Perëndimor (BB) nuk është i plotë. Ky rajon është zona gjeostrategjike e Bashkimit. Nga ana tjetër, duke qenë se vij nga rajoni, do të doja të shihja që Ballkani Perëndimor të merrte pronësinë e  bashkëpunimit rajonal, kështu që do të punonte dhe do të lëvizte përpara si një i vetëm, duke përmirësuar jetën e shoqërive tona”, tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në Mbledhjen e Përgjithshme Vjetore të Shoqatës së Biznesit Lindor Gjerman në Berlin.

“Mënyra se si e shoh të ardhmen në Evropë, me shpresë brenda këtyre pesë vjetëve, përfshin më shumë njerëz me mendje të qartë dhe vizion. Gjithashtu, shpresoj se do të ketë më pak ndarje mes vetë evropianëve lidhur me Ballkanin Perëndimor. Duke thënë këtë, ne në RCC po mbështesim rekomandimet e Komisionit për të filluar bisedimet e pranimit me Republikën e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërinë tani, bazuar në meritat dhe arritjet individuale, duke shpërblyer angazhimet dhe përpjekjet e investuara për europianizimin. Kjo do të ndihmonte ecjen përpara të gjithë rajonit, do të inkurajonte konkurrencë të shëndetshme për të rritur dhe për të bërë më shumë për qytetarët”, tha Bregu në panelin kushtuar Ballkanit Perëndimor, së bashku me Kryeministrin e Republikës së Maqedonisë Veriore Zoran Zaev, Thomas Kramer, anëtar i Bordit Drejtues të Deutsche Telekom dhe Sabine Stohr i Ministrisë së Jashtme Gjermane. Komuniteti i biznesit gjerman i është bashkuar plotësisht mbështetjes së RCC për hapjen e menjëhershme të negociatave të pranimit në BE me Republikën e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërinë.

“Pavarësisht shumë sfidave të mbetura në rajon gjendja ka ndryshuar për mirë që kur paraardhësi i RCC-së, Pakti i Stabilitetit për SEE nisi rrugën në Sarajevë më 31 korrik 1999. Nëse ka një mësim të mësuar nga 20 vjetori i Paktit të Stabilitetit, shumë do t’ju thonin se Perspektiva e BE dhe anëtarësimi në NATO ishin shtytësit kryesorë për pajtimin, zhvillimet politike në rajon dhe kryerjen e reformave të vështira. Dhe për Ballkanin, ky është akoma rasti. Pa një perspektivë të qartë dhe vazhdimin e procesit në bazë të meritave gjithçka është në rrezik”, përfundoi Bregu.

Në anën tjetër të ngjarjes, Sekretari i Përgjithshëm Bregu dhe Kryeministri Zaev mbajtën një takim dypalësh. Të dy zyrtarët diskutuan bashkëpunimin rajonal, veçanërisht në dritën e takimit të ardhshëm të Procesit të Berlinit në Poznan në Korrik të Ballkanit Perëndimor dhe të rezultateve kur është fjala për zbatimin e Planit Shumëvjeçar të Veprimit për Zonën Ekonomike Rajonale.

Ata ranë dakord se marrëdhëniet e mira fqinjësore dhe bashkëpunimi rajonal mbeten elemente thelbësore të Stabilizimit dhe Asocimit dhe proceset e zgjerimit dhe se bashkëpunimi rajonal duhet të rritet.