Extra Brenda kopshtit publik më vdekjeprurës në botë

Brenda kopshtit publik më vdekjeprurës në botë

Shenja në portën e zezë prej hekuri thotë: “Këto bimë mund të vrasin”, dhe është e ilustruar me një kafkë dhe kocka për të dhënë një ide më të mirë. Paralajmërimi nuk është një shaka – pas këtyre hekurave të zeza është kopshti më vdekjeprurës në botë. Dhe është i hapur për publikun.

I themeluar në vitin 2005, Poison Garden në Kopshtin Alnwick në Northumberland, Angli, është shtëpia e më shumë se 100 bimëve toksike, dehëse dhe narkotike, shkruan BBC.

“Përpara se vizitorët të lejohen të hyjnë, ata duhet të zhvillojnë një intervistë sigurie”, thotë Dean Smith, udhërrëfyese në Poison Garden.

Vizitorët udhëzohen se nuk lejohen të prekin, shijojnë apo nuhasin asgjë, megjithatë, siç vëren në faqen e internetit, të ftuarve ende herë pas here u ka rënë të fikët nga thithja e tymrave toksikë ndërsa kalojnë.

Një nga bimët e rrezikshme që kultivohet këtu është murgjia, ose ‘fatkeqësia e ujkut’, e cila përmban akonitinë, një neurotoksinë dhe kardiotoksina. Por kjo nuk është më e keqja.

“Ndoshta bima më helmuese që kemi në të vërtetë këtu është ricina (e cila përmban toksinën ricin), e njohur më mirë si fasulja e ricinit ose bima e vajit të kastorit”, tha Smith. Libri i Rekordeve Botërore Guinness e konsideron atë si bimën më helmuese në botë.

Çuditërisht, shumë nga bimët që rriten në kopsht janë mjaft të zakonshme.

“Shumë nga bimët këtu rriten edhe në natyrën e egër, dhe shumica janë jashtëzakonisht të lehta për t’u kultivuar”, thotë Smith. Edhe shkurret e njohura të kopshteve shtëpiake si rododendronë gjenden këtu. Këto gjethe përmbajnë grayanotoxin, e cila do të sulmojë sistemin nervor të një personi nëse hahet. “Megjithatë, nuk ka gjasa të hani gjethet, sepse ato kanë shije të neveritshme”, tregon Smith me qetësi.

Dhe pastaj është pema laburnum, pema e dytë më helmuese në Mbretërinë e Bashkuar. Shumë njerëz i kanë ato nëpër shtëpi për shkak të luleve të bukura të verdha, por ato përmbajnë një helm të quajtur citisinë.

“Pema është aq helmuese, tha Smith, saqë nëse një nga degët do të binte në tokë, do të qëndronte për disa muaj dhe një qen më vonë vjen e merr për ta mbajtur si shkop në një shëtitje, qeni nuk do ta përfundojë shëtitjen. Kaq helmuese është”.

Kopshti kultivon gjithashtu “ABC e drogës”, siç tha Smith: ata rritin lulëkuqe opiumi (një drogë e klasës A), kanabis (një drogë e klasës B) dhe catha edulis, e njohur zakonisht si ‘khat’ (një drogë e klasit C.). Por vizitorët nuk duhet të kenë asnjë ide. Stafi në Poison Garden është i mandatuar me ligj që të monitorojë me përpikëri, të numërojë dhe të paraqesë raporte mbi bimët e tyre të drogës, dhe më pas të paraqesë prova që i kanë shkatërruar ato në fund të çdo sezoni.