Bota Brexit, May del jashtë loje, Parlamenti merr kontrollin

Brexit, May del jashtë loje, Parlamenti merr kontrollin

Parlamenti i Britanisë mori kontrollin e procesit Brexit nga Kryeministrja Theresa May dhe tani do të kërkojë të vendosë se si Britania del nga Bashkimi Europian.

Në një votim të hënën vonë, Dhoma e Përbashkët ndau 329 në 302 për të caktuar vota për një varg strategjish alternative, potencialisht duke përfshirë një referendum të dytë, duke e mbajtur Britaninë në bashkimin doganor të bllokut, duke lënë pa marrëveshje dhe madje duke anuluar plotësisht Brexit.

Paundi u rrit menjëherë pas rezultatit.

Tre ministra dhanë dorëheqjen për të mbështetur planin, i cili krijon mundësinë që deputetët mund të detyrojnë kryeministren e shqetësuar të braktisë marrëveshjen e saj me Brukselin dhe të zbatojë zgjedhjen e tyre. Njëri prej tyre, Steve Brine, tha të martën se fraksioni pro-Brexit në Partinë e tij Konservatore duhet ta shohë rezultatin si një tregues që Parlamenti do të shtyjë të mbajë lidhje më të ngushta me Bashkimin Evropian.

Në shenjë se sa larg ka humbur besimin e deputetëve, edhe ata në anën e saj, humbja erdhi pavarësisht premtimeve të minutës së fundit nga qeveria e Theresa May-t, se do të zbatonte vetë planin nëse ligjvënësit votonin kundër.