Extra Britanikët do të bëhen edhe më të gjelbër për Mbretëreshën Elizabeth

Britanikët do të bëhen edhe më të gjelbër për Mbretëreshën Elizabeth

Britanikët do të mbjellin pemë për të festuar 70-vjetorin e Mbretëreshës Elizabeth në fron si pjesë e një plani për të krijuar një vend më të gjelbër për nder të shtatë dekadave të shërbimit të saj.

94-vjeçarja, monarkja me jetëgjatë në historinë e mbretërimit britanik, pritet të shënojë 70-vjetorin e Mbretërimit të saj në shkurt 2022.

Qeveria po planifikon një festë katër-ditore atë verë dhe një ditë pushimi publik shtesë, me mbjelljen e pemëve, për të shënjuar këtë momentit historik.

Me emrin “Mbulesa e Gjelbër e Mbretëreshës”, projekti i mbështetur nga shoqata bamirëse do të inkurajojë komunitetet, shkollat, këshillat bashkiakë dhe pronarët e tokave të mbjellin pemë vendase për të ndihmuar mjedisin dhe për t’i bërë zonat lokale më të gjelbra.

Kryeministri Boris Johnson tha se kriza shëndetësore dhe pandemia i kishin kujtuar njerëzit për rëndësinë e natyrës dhe hapësirave të gjelbërta dhe se pemët mund të transformonin komunitetet si dhe trajtimin e ndryshimeve klimatike.

“Ndërsa ne festojmë 70 vitet e shërbimit të jashtëzakonshëm të Madhërisë së saj, unë i inkurajoj të gjithë “Mbillni një pemë për jubileun”, tha Johnson.

Organizatat bamirëse Cool Earth dhe The Woodland Trust thanë se mbjellja e pemëve do të ishte një dhuratë e veçantë për monarken, e cila ka mbjellë më shumë se 1500 pemë në të gjithë botën gjatë mbretërimit të saj.

Elizabeth, e cila është monarkja aktuale më e vjetër dhe me mbretërimin më të gjatë në botë, u bë mbretëreshë më 6 shkurt 1952, pas vdekjes së babait të saj Mbretit George VI.

Familja mbretërore britanike ka qenë një zë i rëndësishëm në fushatat për një mori çështjesh mjedisore. Princi Charles ka folur për dekada në lidhje me ndikimin e ndryshimit të klimës, si edhe dhe nipi i saj Princi William.