Extra Çizmet e Napoleonit shiten për 117,000 euro: Si kaluan dorë më dorë

Çizmet e Napoleonit shiten për 117,000 euro: Si kaluan dorë më dorë

Një palë çizme që besohet se i përkisnin perandorit francez Napoleon Bonaparte u shitën të premten për 117,000 euro në një ankand në Paris – Binoche dhe Giquello.

Çizmet e veshura nga Napoleoni në mërgim në ishullin e Shën Helenës u shitën për 117.208 euro, tha shtëpia e ankandit.

Çizmet, të quajtura “kuaj”, të larta 48 inç, të bëra prej lëkure të zezë të hollë dhe me thembër të ulët, u vlerësuan midis 50,000 dhe 80,000 euro.

Këto çizmet kaluan te gjenerali Henri-Gatien Bertrand (1773-1844), i cili ishte me Napoleonin në Shën Helena, për t’ju dhënë skulptorit Carl Marochetti (1805-1867), i cili do bënte skulpturë kuajsh për varrin e Napoleonit. Djali i skulptorit, Baron Marochetti ia dhuroi më pas çizmet senatorit Paul Le Roux (1850-1923).

Çizmet mbetën që atëherë te familja Le Roux. Napoleoni, i cili i donte çizmet, i porositi ata nga këpucarët Jacques, të cilët jetonin në Montmartre në Paris.

Perandori ishte i gjatë 169 centimetra, që asokohe ishte pak mbi lartësinë mesatare të burrave, në kundërshtim me propagandën angleze të kohës.

Napoleoni veshi çizme që do t’i përshtateshin madhësisë së sotme midis numrave 40 dhe 41.