Bota “COVID-19 ndikoi dhe tek rritja e çmimeve për drogërat. Trafikantët janë përshtatur...

“COVID-19 ndikoi dhe tek rritja e çmimeve për drogërat. Trafikantët janë përshtatur me situatën”

Përdoruesit e drogave të paligjshme në Evropë po përballen me çmime më të larta dhe ulje të pastërtisë për disa prej tyre, në mes të mungesave lokale të shkaktuara nga ndikimi i shpërthimit të koronavirusit, sipas një raporti të Bashkimit Evropian.

Sidoqoftë, sipas Europol dhe Qendrës Evropiane të Monitorimit të Lëndëve dhe Drogës, Agjensia e BE për drogërat, grupet e krimit të organizuar kanë mbetur “aktive dhe elastike” edhe gjatë pandemisë, duke “përshtatur metodat e transportit, rrugët e trafikimit dhe metodat e fshehjes”.

Gjetjet, bazuar në një studim të ekspertëve të drogërave në vendet anëtare të BE-së, tregon se përçarja në zinxhirin e furnizimit të drogave ka qenë kryesisht në nivelin e shpërndarjes, si rezultat i distancimit social, trafiku i shumicës me shumicë vazhdon kryesisht në nivele parandemike.

“Me shitjet në rrugë të prekura rëndë nga kufizimet në lëvizje, konsumatorët dhe tregtarët po kthehen gjithnjë e më shumë drejt metodave alternative, duke përfshirë përdorimin e tregjeve të errëta, platformat e mediave sociale dhe aplikacionet e enkriptuara të komunikimit me pagesa pa para dhe ndërveprime më të ndritura“, thanë agjencitë në njoftim.