Bota Ç’përfiton Rusia duke shitur sistemin S-400 në Turqi?

Ç’përfiton Rusia duke shitur sistemin S-400 në Turqi?

Marrëveshja për blerjen e sistemit të raketave S-400 nga ana e Turqisë, ka gjasa të hapë derën e marrëveshjeve të reja midis Rusisë dhe vendeve të tjera të Lindjes së Mesme.

Maxim A. Suchkov, redaktor i portalit amerikan Al-Monitor, analizon se çfarë lloj përfitimesh mund të ketë Rusia nga shitja e sistemit S-400 në Turqi.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha se kjo marrëveshje është një nga më të rëndësishmet në historinë moderne të Turqisë. Kur është fjala për Rusinë, kjo marrëveshje hap derën e Moskës për bashkëpunim të mëtejshëm në fushën e armëve dhe teknologjisë me vendet e tjera të Lindjes së Mesme. Se rusët shpresojnë për këtë, dëshmon deklarata e Leonid Slutsky, kryetar i Komisionit parlamentar për Politikë të Jashtme, i cili tha se kjo marrëveshje me Turqinë ishte “vetëm hapi i parë”.

Rusia ka burime shumë më modeste të politikës së jashtme sesa SHBA, tha Suchkov, por deri më tani në mënyrë të përsëritur, në shembullin e Lindjes së Mesme, ka treguar se aftësia për të shfrytëzuar burimet është shumë më e rëndësishme se vëllimi i tyre.

Rusia ka kuptuar prej kohësh se Shtetet e Bashkuara në masë të madhe e kanë bazuar ndikimin në rajon në segmentin ushtarak. Megjithatë, pasi nuk është në gjendje të konkurrojë me Siedlecans-in ose në aspektin e pranisë fizike apo pajisjeve, Moska është e kënaqur të mbushë një hapësirë ​​boshe që ofronin disa vende, të tilla si Egjipti dhe Iraku, ku duke iu servirur teknologjinë e tyre ushtarake, i kabërë ato më pak të varura nga asistenca ushtarake amerikane. Disa vende, si Arabia Saudite, besojnë se bisedimet me Moskën mbi blerjen e armëve ruse, përdoren dhe si taktikë për të detyruar amerikanët që të japin kontrata më të mira për blerjen e armëve dhe pajisjeve amerikane.

Moska fiton partnerët e saj duke u ofruar atyre alternativa politike, ushtarake ose teknologjike në lidhje me atë që Shtetet e Bashkuara ofrojnë. Në fushën e teknologjisë, këto alternativa mund të mos jenë aq të avancuara sa teknologjia amerikane, por, siç e sheh Moska, shumë elita botërore sot kanë përparësi për të arritur pavarësinë strategjike përmes teknologjisë, veçanërisht kur ekziston një mundësi (që Moska gjithashtu ofron) për të trajnuar për një periudhë më të atë që ofron teknologjia e tyre.

Analisti rus Pavel Luzin beson se sistemi S-400 është bërë një mjet në politikën e jashtme ruse.

“Rusia po përpiqet të luajë rolin e një forme alternative në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe shitja e sistemeve raketore të disa llojeve i lejon Moskës të krijojë dhe/ose të mbajë bashkëpunim afatgjatë me partnerë si Turqia, Kina dhe India”, tha Luzin për Al-Monitor .

“Në vende të tjera si Katari, Vietnami dhe Egjipti, sistemi potencial S-400 mund të sjellë mundësi shtesë dhe të krijojë më shumë hapësirë ​​në politikën e tyre të jashtme. Pra, duke tregtuar me ta, Moska po përpiqet të tregtojë këto opsione”, theksoi ai.