Kryesore Deutsche Welle për negociatat: Arsyet pse në Luksemburg nuk e konsiderojnë rekomandim...

Deutsche Welle për negociatat: Arsyet pse në Luksemburg nuk e konsiderojnë rekomandim pozitiv

Media gjermane Deutsche Welle ka raportuar për vendimin e Këshillit të Ministrave të Bashkimit Evropian për të mos hapur në qershor negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ministrat e Jashtëm të BE nuk kanë përmendur datë konkrete për dy vendet aspirante për në BE, Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut. Por në vjeshtë mund të diskutohet për këtë. Ndoshta. Gjermania ngurron, shkruan Bernd Riegert në DW.

Sa i përket Shqipërisë, kjo media përmend disa probleme thelbësore që po ndikojnë që vendi ynë të mbetet më mbrapa se Maqedonia e Veriut, ndonëse Komisioni Evropian ka rekomanduar hapjen e negociatave pa kushte.

DW shkruan: “Shqipëria, sipas vlerësimit të Komisionit e ka forcuar dukshëm luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Megjithatë ky vend aktualisht ndodhet në një krizë kushtetuese, sepse Gjykata Kushtetuese është e paralizuar dhe ka probleme me zgjedhjet lokale. Presidenti i Shqipërisë i shtyu zgjedhjet lokale. Kryeministri ia mohon këtë të drejtë presidentit. Shumë njerëz prej muajsh demonstrojnë kundër qeverisë. Numri i shqiptarëve, që kërkojnë azil në BE është në rritje. Ky nuk është një rekomandim pozitiv, mendojnë nëpunësit e BE-së në Luksemburg.

Por nuk është vetëm kjo arsyeja përse parlamenti holandez i sheh me sy kritik negociatat me Shqipërinë. Deputetët holandezë kanë paraqitur një kërkesë që Shqipëria të mbetet në pritje, ndërkohë që t’i jepet një datë konkrete Maqedonisë së Veriut për negociatat.

Një shkëputje të dy vendeve në raundin e ardhshëm e refuzon Italia, që si vendi i drejtpërdrejt fqinjë me Shqipërinë në Adriatik e mbështet fort anëtarësimin e sj. Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas (SPD) javën e kaluar u shpreh për hapjen e bisedimeve të anëtarësimit me të dyja këto vende kandidate, por ai u frenua prej partnerit të koalicionit në Berlin duke iu referuar nevojës së miratimit në Bundestag.”