Bota Dhjetë fakte që duhet të dini për Turkmenistanin

Dhjetë fakte që duhet të dini për Turkmenistanin

1- Pothuajse 80 për qind e sipërfaqes së Turkmenistanit është e mbuluar nga shkretëtira Karakum pothuajse tërësisht e pabanuar.

2- Klima në Turkmenistan është më shumë interesante – në verë temperaturat kalojnë 50 gradë, ndërsa në dimër ato shkojnë nën zero dhe bie dëborë.

3- Gati 90 për qind e njerëzve të aftë për punë janë të punësuar në shtet.

4- Vendi është burimi i katërt në botë i gazit natyror. Megjithatë, më shumë se 60 për qind e popullsisë jeton në varfëri (të dhënat e vitit 2004).

5- Te njerëzit mbi 15 vjet, shkalla e leximit në Turkmenistan është 99.7 për qind.

6- Vendi ka gjithsej 26 aeroporte, të cilat janë shumë për një vend prej 5 milion banorësh.

7- Turkmenistani është i famshëm në botë për qilimat e tij dhe ka një muze me një mijë qilima të ndryshëm të vjetër dhe më shumë se 200-vjeçarë.

8- Për shkak të shkretëtirës së përmendur, toka është e populluar keq, kështu që dendësia e popullsisë shkon në 10 persona për kilometër katror.

9- Në vend, vetëm 1.59 për qind e njerëzve përdorin internetin.

10- Presidenti i vendit nga viti 1990 deri në e vitin 2006 ishte Sapamurat Niyazov (një pseudonim i Turkmenbashit), i cili këtë vit dhe ndërroi jetë.