Shëndet Dieta e jetëgjatësisë: Ja çfarë duhet bërë për të jetuar më gjatë

Dieta e jetëgjatësisë: Ja çfarë duhet bërë për të jetuar më gjatë

Një dietë që është shumë e pasur me proteina mund t’ju bëjë të humbni peshë, por përshpejton plakjen dhe sëmundjet shoqëruese. Edhe sheqeri dhe karbohidratet nuk janë të mira. Parimet e renditura më poshtë, të propozuara nga Dr. Valter Longo, ndihmojnë për të luftuar aktivizimin e gjeneve përgjegjëse për plakjen.

Si lindi

Dieta e Jetëgjatësisë e propozuar (një nga shumë të mundshmet) u konceptua nga Valter Longo, dekan i studimeve mbi jetëgjatësinë dhe ushqimin, dhe ilustruar në NutriMi (Forumi i Ushqimit Praktik që u zhvillua në fillim të prillit në Milano) nga Dr. Romina Inès Cervigni, biologe nutricioniste në Fondacionin Valter Longo. Bazohet në pesë shtylla:

– hulumtimi bazë;

– epidemiologjia;

– studime klinike;

– Studimi i njëqindvjeçarëve dhe popullatave me shënime të jetëgjatësisë;

– Studimi i modeleve me shkallë të ndryshme të kompleksitetit që ofrojnë informata për funksionimin e organeve.

Parimet e përgjithshme

Një dietë shumë e pasur me proteina ose e lartë në sheqerna të thjeshta përshpejton plakjen dhe sëmundjet e lidhura, të tilla si diabeti, obeziteti, tumoret, sëmundjet kardiovaskulare, neurodegjenerative dhe autoimune. Parimet e listuara më poshtë ndihmojnë për të luftuar aktivizimin e gjeneve përgjegjëse për plakjen. Propozimi i Valter Longo është që të ndiqet dieta e jetëgjatësisë çdo ditë.

Rregullat: cilat proteina?

Përshtatni një dietë vegane me shtimin e peshkut, duke u kujdesur që ta shmangni atë me përmbajtje të lartë të merkurit.

Sa proteina

Konsumoni pak, por proteina të mjaftueshme: çdo ditë rreth 0.7-0.8 gram për kilogram të peshës trupore. Pas 65-70 vjetësh rriteni pak në mënyrë që të mos humbisni masën e muskujve.

Për shembull, një burrë rreth 70 kg do të duhet të konsumojë rreth 56 g proteina në ditë, të furnizuar nga rreth dy pjesë prej 90 g ose dy peshq 100 g. Ka llogaritëse të shumta të proteinave në internet vetëm për të marrë një ide të sasive.

Yndyrat dhe sheqernat

Minimizimi i yndyrave të ngopura: të pranishme për shembull në mish yndyror, salsiçe, patate të skuqura, gjalpë, sallatë, margarinë, qumësht, krem, djathëra, vezë.

Maksimizoni konsumin e yndyrave të papërpunuara (të mira): të pranishme për shembull në vaj ulliri ekstra të virgjër, fruta të thata, peshk blu.

Minimizoni sheqernat e thjeshta: për shembull në sheqer, ëmbëlsira, pije dhe lëngje me sheqer. Maksimizoni konsumin e karbohidrateve komplekse: për shembull në drithëra dhe derivativë (makarona, bukë, oriz …), patate.

Sasia dhe shumëllojshmëria

I merrni të gjithë ushqyesit: proteinat, acidet yndyrore esenciale si omega-3 (për shembull me peshk) dhe omega-6 (sidomos në ushqimet me origjinë bimore, të tilla si arra, grurë, luledielli, vaj soje, vaj liri) vitamina dhe një konsum të mjaftueshëm të sheqernave (karburanti për trurin) me rekomandimet e përmendura më lart.

Kuzhina e gjyshes

Hani duke përzgjedhur përbërësit e duhur nga ata që konsumonin paraardhësit, duke përdorur edhe recetat tradicionale, me kusht që të jenë të shëndetshme.

Në rast mbipeshe

Nëse jeni mbipeshë, hani dy vakte në ditë plus një meze të lehtë, të tilla si mëngjesi dhe një vakt, plus një meze me pak kalori, por ushqyese.

Hani brenda 12 orëve

Reduktoni orët e ditës në të cilat hani, më së miri brenda një maksimumi prej 12 orësh (filloni pas orës 8 dhe përfundoni para orës 20).

Agjërimi

Praktikojeni shpejt dhe në mënyrë periodike një agjërim, bazuar në nevojat tuaja.

Mos eliminoni karbohidratet

Dieta e jetëgjatësisë është një sistem i ushqyerjes që nuk përfshin ndryshime rrënjësore në dietën e dikujt, prandaj nuk është e nevojshme të reduktohen shumë karbohidratet.

Pesha

Mbani nën kontroll peshën trupore dhe perimetrin abdominal: barku i madh mund të lidhet në fakt me një incidencë më të lartë të diabetit, presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe çrregullimeve kardiake.