Kuriozitete Do ta godasë Tokën ky asteroid në 2022? NASA e shqetësuar, po...

Do ta godasë Tokën ky asteroid në 2022? NASA e shqetësuar, po e monitoron me kujdes

Shkencëtarët kanë vëzhguar asteroidë që kalojnë pranë Tokës për vite me radhë, dhe veçanërisht ato që planeti ynë mund të gjejë ndoshta në rrugën e tij. Dhe ndërsa dhjetëra asteroide të vegjël godasin Tokën çdo vit dhe nuk shkaktojnë probleme, një asteroid më i madh mund të shkaktojë ngjarje kataklizmike.

Një i tillë, i quajtur JF1 2009, u zbulua në 2009, dhe shkencëtarët tani kanë frikë se në mars 2022 mund të jetë në mënyrë të pakëndshme afër Tokës, dhe ndoshta edhe ta godasë planetin tonë.

Siç është shpjeguar nga NASA, trajektorja e saktë e asteroidit është jashtëzakonisht e vështirë të parashikohet sepse mund të ndikohet nga faktorë të shumtë. Por, përkundër kësaj, ata tregojnë se shanset që JF1 2009 të godasë Tokën janë 1: 3800 ose 0.026 përqind.

Megjithëse raporte të tilla mund të duken të papërfillshme për një vëzhgues mesatar, shkencëtarët i konsiderojnë ato si një kërcënim potencial serioz.

“Disa asteroide dhe kometa ndjekin rrugë orbitale që i sjellin ata më afër Diellit dhe më pas Tokës”, shpjegon NASA, duke shtuar se kjo është arsyeja pse asteroidi monitorohet me kujdes në Laboratorin e tij të Propulsionit Jet duke përdorur një sistem të automatizuar Sentry.

Përndryshe, Sentry skanon automatikisht dhe vazhdimisht katalogët më të fundit të asteroideve për të zbuluar një që mund të jetë i rrezikshëm për Tokën në 100 vitet e ardhshme.

Sidoqoftë, shkencëtarët theksojnë se shanset që JF1 2009 të godasë Tokën janë të vogla, por që shkëmbinjtë që zakonisht shkëputen nga asteroidi mund të hyjnë në atmosferë dhe të bëjnë një shfaqje spektakolare meteorësh në qiell.

Nëse, për ndonjë arsye, trajektorja e këtij asteroidi ndryshon, agjencitë hapësinore në të gjithë botën janë duke punuar në një “plan B” të përbashkët i cili do të kapte asteroidin dhe do ta ridrejtonte atë më larg nga Toka,

Por tani për tani, ata thjesht e ndjekin nga afër.