Bota Dobësohet edhe më shumë partia Tory, largohet “ylli në ngritje”

Dobësohet edhe më shumë partia Tory, largohet “ylli në ngritje”

Deputeti Sam Gyimah ka vendosur të largohet nga partia Tory dhe i është bashkuar partisë proevropiane liberaldemokrate. Kjo dobëson edhe më shumë grupin parlamentar të partisë në pushtet, e cili ka humbur shumicën.

43-vjeçari llogaritet ndër 21 politikanët konservatorë të cilët kryeministri Boris Johnson i ka përjashtuar nga fraksioni Tory, për shkak të kundërshtimit të kursit të tij të Brexitit. Sam Gyimah ka marrë tani një vendim të qartë ndaj këtij kursi dhe ka lëshuar partinë e tij të deritanishme konservatore.

“Largimi im nga Tory nuk është vetëm pasojë e kursit të Brexit-it nga kryeministri Johnson”, shkruan Gyimah. Bëhet fjalë edhe për qëndrimet ndaj populizmit dhe nacionalizmit në këtë parti. Me kalimin e tij tek partia liberaldemokrate, ajo numëron tani 18 deputetë nga 650 sa ka dhoma e ultë. Tories e kanë humbur ndërkohë shumicën parlamentare, pas largimit në fillim të muajit të deputetit Phillip Lee nga Tories. Edhe ai ka kaluar në radhët e partisë liberaldemokrate.

Giymah ka qenë edhe më parë në shënjestër të kritikave dhe ka dhënë dorëheqje edhe më parë për shkak të politikës ndaj Brexit-it. Në fund të vitit 2018 ai e ka dorëzuar postin e sekretarit të shtetit për hulumtime dhe universitete. Këtë hap e ka shpjeguar me qëndrimin se marrëveshja e kryeministres së atëhershme Theresa May për Brexitin, nuk i ruan mjaftueshëm interesat nacionale të britanikëve. Por ai kishte mbetur deputet i Tories.

Sam Giymah është konsideruar më parë si “ylli në ngritje” i partisë konservatore. Pas dorëheqjes së Theresa May në qershor, ai kishte shpallur për një kohë të shkurtër edhe kandidaturën për kreun e partisë. Por e tërhoqi kandidaturën para skadimit të afatit dhe ka mundësuar zgjedhjen në këtë posti të Boris Johnsonit. Tani ka vendosur të largohet nga kjo parti.