Extra E dini pse qielli është me ngjyrë blu?

E dini pse qielli është me ngjyrë blu?

Qielli është blu për shkak të mënyrës me të cilën ndërvepron drita e Diellit me Tokën.

Ndërsa rrezet e diellit godasin grimcat e gazit në atmosferë, drita ndahet në të gjitha ngjyrat e ylberit. Drita udhëton si valë energjie dhe këto valë shpërndahen në të gjithë vendin kur ndahen rrezet e diellit.

Qielli është blu sepse valët blu të dritës shpërndahen më shumë se ngjyrat e tjera, sipas Nasa. Bluja është e shpërndarë më shumë se ngjyrat e tjera sepse udhëton në valë më të vogla dhe të shkurtra, thotë agjencia hapësinore. Kjo është arsyeja pse ne shohim një qiell blu shumicën e kohës.

Kur Dielli është lart në qiell, ai shfaqet i bardhë, e cila është edhe ngjyra e tij e vërtet sipas shkencëtarëve. Sidoqoftë, ne shohim një Diell shumë më të kuq gjatë lindjes së diellit dhe perëndimit të tij. Kjo për shkak se rrezja e Diellit kalon nëpër një shtresë më të trashë të atmosferës sonë, duke shpërndarë dritën jeshile dhe blu ndërsa largohet.

Drita e kuqe lejohet të kalojë dhe ndriçojë retë në një grup mahnitës të së kuqes, portokallisë dhe rozës. Për sa i përket provës, ne e dimë se ngjyrat e qiellit ndjekin një ligj të njohur që shpërndan Rayleigh, i cili na tregon se si shpërndahet drita. Planetet e tjera nuk kanë një atmosferë si e jona dhe kështu qielli i tyre do të duket ndryshe.

Për shembull, në Mars, atmosfera është rreth një përqind sa trashësia e Tokës. Si rezultat, drita nuk do të shpërndahej aq sa bën në planetin tonë. Sipas Observatorit Royal në Londër: Ne mund të presim që Marsi të ketë një qiell me ngjyrë blu shumë të zbehtë.