Bota “E vrau kapitalizmi!”: Pse Luana D’Orazio u shndërrua në murale në Romë?

“E vrau kapitalizmi!”: Pse Luana D’Orazio u shndërrua në murale në Romë?

Luana D’Orazio, një nënë 23-vjeçare nga Italia, vdiq në punë në fillim të muajit majit.

Ajo punonte në ndërmarrjen e tekstilit Orditura Luana në Prato, jo shumë larg Firences. Ajo u shtyp nga një makineri e madhe dhe vdiq në vend.

Hetimi tregoi se siguresat në panelin e kontrollit u hoqën, gjë që do të parandalonte një zhvillim të tillë.

Ajo nuk ka marrë trajnim për punë

Luana fatkeqe nuk ishte trajnuar për të punuar në këtë makinë, ku asaj vetëm i ishin shpjeguar vetëm veprimet themelore. Ajo nuk iu nënshtrua trajnimit dhe as nuk kaloi provimin e sigurisë në vendin e punës. Në kohën e vdekjes së saj, ajo nuk kishte veshur një kostum mbrojtës pune, i cili është standard.

Hetuesit thonë se ajo ishte praktikante dhe se dikush duhej ta mbikëqyrte atë ndërsa punonte. Gjithashtu, në kontratën e saj thuhet se ajo mund të punojë vetëm nën mbikëqyrje.

Por firma nuk angazhoi personelin e mjaftueshëm për ta mbikëqyrur atë.

Tre persona janë aktualisht nën hetim – Luana Coppini, pronarja e kompanisë, burri i saj Daniele Faggi dhe menaxheri i mirëmbajtjes Mario Cusimano.

Gjithnjë e më shumë raste si kjo

Çështja e Luanas nuk është e vetmja. Media lokale raporton se një i ri në moshën e Luanas u vra në të njëjtën mënyrë vetëm tre muaj më parë.

Në një kompani tjetër, Textprint, punëtorët kanë qenë në grevë për muaj me radhë – njërit prej tyre i ishte prerë gishti nga një makinë.

“Askush nuk na mësoi se si të përdorim makineritë”, tha ai.

Gjithçka u përshkallëzua kur persona të panjohur rrahën punëtorët grevistë përpara Texprint me tavolina, shkruan Notizie di Prato.

Por kompania justifikohet.

“Ne nuk kemi punësuar ndonjë roje sigurie, nuk i kemi thënë askujt t’i rrahë. Ndoshta disa nga punëtorët tanë kanë humbur durimin”, tha Texprint.

Sipas Prokurorisë në Prato, të udhëhequr nga Giuseppe Nicolosi, Luana D’Orazio nuk do të kishte vdekur nëse firma do të kishte zbatuar masa mbrojtëse ligjore.

La Repubblica shkruan se figura e Luanës u përjetësua në një murale në lagjen romake të Pigneto-s.

“Luana, një punëtore tekstili 22-vjeçare, u vra nga kapitalizmi. Ajo është viktimë e një logjike të çoroditur industriale bazuar në fitim. Ne nuk do ta harrojmë atë”, shkruajnë aktivistët e qendrës lokale në Facebook me një fotografi të piktura e saj murale.