Bota Ekologu brazilian paralajmëron: Kjo është zona nga e cila mund shpërthejë pandemia...

Ekologu brazilian paralajmëron: Kjo është zona nga e cila mund shpërthejë pandemia e radhës

Pandemia tjetër mund të fillojë nga pyjet e shiut në Amazon, paralajmëron ekologu brazilian David Lapola dhe pretendon se shkelja njerëzore në habitatet e kafshëve atje tejkalon të gjitha kufijtë për shkak të shpyllëzimit të pamëshirshëm.

Shkencëtarët thonë se urbanizimi i shkretëtirës së dikurshme kontribuon në shfaqjen e sëmundjeve zoonotike, ato që kalojnë nga kafshët te njerëzit.

Këto përfshijnë koronavirusin e ri, i cili ka shumë të ngjarë “kërceu” nga lakuriqët dhe butakët te njerëzit në qytetin Wuhan të Kinës.

Lapola, 38 vjeç, i cili studion se si aktiviteti njerëzor riformulon ekosistemet pyjore tropikale, argumenton se të njëjtat procese ndodhin në Amazon.

Amazon – një rezervuar i madh i virusit

“Amazon është një rezervuar i madh i viruseve. Mos e provofshim këtë fat!”, i tha ai AFP.

Pyjet më të mëdha në botë janë duke u zhdukur me një shkallë alarmante.

Vitin e kaluar, nga i pari në mandatin presidencial të krahut të djathtë dhe skeptiku i klimës Jair Bolsonar, i cili dëshiron të hapë zona dikur të mbrojtura indigjene për miniera dhe bujqësi, shpyllëzimi i Amazonës është rritur ndjeshëm.

Trendi vazhdon edhe këtë vit. Nga janari deri në prill, 1.200 kilometra katrorë pyll u zhdukën, një rekord i ri për një periudhë katër mujore. Këto janë të dhëna nga Instituti Kombëtar Brazilian për Kërkimin e Hapësirës (INPE).

Zona e pastruar tejkaloi gjithsej 11,000 kilometra katrorë.

Ky është një lajm i keq, jo vetëm për planetin por edhe për shëndetin e njeriut, thotë Lapola, i cili mori doktoraturën e tij nga Instituti Max Planck dhe tani punon në Universitetin Campinas në Brazil.

“Kur krijoni një çekuilibër ekologjik, atëherë virusi mund të hidhet nga kafshët te njerëzit”, tha ai.

HIV, Ebola

Një gjë e ngjashme ka ndodhur tashmë me HIV, Ebola. “Këto viruse janë shfaqur dhe përhapur për shkak të çekuilibrave mjedisore”, thotë Lapola.

Deri më tani, shumica e epidemive të tilla janë përqendruar në Azinë e Jugut dhe Afrikë.

Biodiversiteti i gjerë i Amazon mund të shndërrojë rajonin “në pishinën më të madhe në botë të koronavirusit”, tha Lapola, duke iu referuar koronaviruseve në përgjithësi dhe jo vetëm shkakut të pandemisë ekzistuese.

“Ne duhet të riformulojmë marrëdhëniet midis shoqërisë sonë dhe pyllit,” argumenton ai. “Përndryshe, bota do të pasohet nga më shumë pandemitë me rezultate të paparashikueshme”.