Extra Ekspertët: Si ndikon celulari në mësimin dhe shkrimin e detyrave të shtëpisë

Ekspertët: Si ndikon celulari në mësimin dhe shkrimin e detyrave të shtëpisë

A ka fëmija juaj një celular ndërsa studion ose shkruan detyra shtëpie? Pra, a bisedon me miqtë dhe kontrollon lajme në rrjetet sociale, nën bindjen se është shkëlqyeshëm në multitasking?

Ekspertët pohojnë se përdorim i telefonave celularë dëmton përqëndrimin dhe ul produktivitetin. Në hulumtimin mbi ndikimin e telefonave celularë në aftësinë bazë, nxënësit që linin celularët e tyre në një dhomë tjetër performuan më mirë në teste sesa ata që kishin telefon celular afër, në tavolinë ose dhe në çantë, megjithëse nuk i përdornin ato. Edhe ata që thanë se nuk e kishin mendjen te celularët, rezultuan me të dhëna negative, gjë që do të thotë se ndërhyrja po ndodh në një nivel të pavetëdijshëm.

Ndërsa punoni, është e vështirë për të rriturit të injorojnë mesazhet dhe njoftimet që na informojnë sa më shpejt që një nga miqtë tanë po poston diçka në rrjetet sociale, ose të përgjigjet për diçka që kemi postuar, por ka disa arsye shtesë pse fëmijët dhe të rinjtë janë veçanërisht të bashkangjitur me vetë telefonat celularë.

Pjesa më e madhe e shoqërizimit të të rinjve ndodh sot përmes telefonave celularë, veçanërisht në adoleshencë, kur qëllimet kryesore të zhvillimit janë prirja për miqësi me bashkëmoshatarët. Gjithashtu, krahasuar me të rriturit, fëmijët kanë më pak aftësi të kontrollit të impulseve. Kjo e bën shumë më të vështirë për ta që t’i japin përparësi një detyrë shtëpie ose të studiojnë për një provim sesa, para një korrespodence me shokë.

“Fëmijët do ta fillojnë detyrën dhe do të përpiqen ta kryejnë atë, por ata nuk do të marrin kohë për të menduar dhe zbuluar se si ta bëjnë atë në mënyrën më të mirë të mundshme”, thotë Ph.D. Matt Cruger, psikolog klinik dhe drejtor i Qendrës së Mësimit dhe Zhvillimit në Institutin Amerikan jo-fitimprurës Child Mind. Ata mund të bëjnë atë që duhet të bëjnë, por multitaskimi do t’i bëjë ata të mendojnë më sipërfaqësisht dhe të përfundojnë duke shpenzuar më pak kohë për detyrën.

Në faqen e internetit të Child Mind Institute, ata këshillojnë vendosjen e një rutine të detyrave të shtëpisë me qëllim që të zvogëlohen shpërqendrimet.