Bota Ekspertët ushtarakë: Nëse Kina pushton Tajvanin do dështonte, por me humbje të...

Ekspertët ushtarakë: Nëse Kina pushton Tajvanin do dështonte, por me humbje të mëdha do dilte edhe SHBA

Një pushtim kinez i Tajvanit do të dështonte sepse Shtetet e Bashkuara do të ndihmonin në mbrojtjen e ishullit, por do të kishte një kosto dobësuese për vetë ushtrinë amerikane, sipas një instituti amerikan.

Ekspertët ushtarakë thanë se çdo pjesëmarrës i mundshëm i drejtpërdrejtë në një luftë, Shtetet e Bashkuara, Kina, Tajvani dhe Japonia, do të përjetonin humbje “të mëdha”.

Raketat kineze ndoshta do të shkatërronin bazat ajrore të SHBA-së në Japoni dhe deri në Guam, dhe do të fundosnin dy aeroplanmbajtëse amerikane, por vetë forca pushtuese kineze do të shkatërrohej përpara se të pushtonte ndonjë pjesë të rëndësishme të Tajvanit dhe përfundimisht do të pengohej nga qëllimi i saj për të kapur kryeqytetin Taipei, sipas shumicës së skenarëve të testuar për fillimin e një lufte të mundshme.

Kjo, si dhe dëmet e shkaktuara në objektivat kontinentale nga kundërsulmet tajvaneze, mund të destabilizojnë sundimin e partisë komuniste kineze, thotë raporti.

“Ne arritëm në dy përfundime. Së pari, në shumicën e rrethanave, Kina nuk ka gjasa të ketë sukses në objektivat e saj operacionale, ose të pushtojë Taipein. Së dyti, kostoja e luftës do të ishte e lartë për të gjithë të përfshirët, sigurisht për të përfshirë Shtetet e Bashkuara”, tha Eric Heginbotham, një ekspert sigurie në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts.

Ekspertët testuan 24 skenarë të ndryshëm të fokusuar në përpjekjet e Kinës për të pushtuar Tajvanin, ku rezultati ishte se pa ndihmën e Amerikës, Tajvani do të pushtohej nga Kina në tre muaj ose më pak.