Ekonomi Euro merr frymë pas agonisë së gjatë

Euro merr frymë pas agonisë së gjatë

Euro nis të marrë pak frymë pas mbytjes për më shumë se dy muaj.
Sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë një euro është shkëmbyer ditën e enjte me 123,03 lekë me një rritje prej 0,34 pikë nga një ditë më parë.

*Burimi: Banka e Shqipërisë

Kur na ndajnë vetëm katër ditë nga ndërrimi i viteve, festë që ka prioritetin kryesor ndaj çdo feste tjetër gjatë muajit të fundit të vitit, njerëzit kanë vërshuar drejt blerjeve; qoftë ushqimeve për gostitjen e tryezave, qoftë veshjeve apo orendive të shtëpive, ashtu edhe dhuratave duke bërë të mundur qarkullimin e parasë.

Kjo është një prej arsyeve, që agjentët e këmbimit valutor rendisin për frymëmarrjen e euros.
“Por ka shumë shqiptarë që po preferojnë ta kalojnë jashtë festën e ndërrimit të viteve dhe paketat turistike janë me euro, prandaj mendoj që është rritur euro”- thotë Ylli që zotëron një agjensi këmbimi valutor në zonën e ish-bllokut.
Por të dhënat e shkëmbimit valutor në tregun ndërkombëtar, të bëjnë të kuptosh që tregu i çregulluar i këmbimit ku euro ka një luhatshmëri të madhe këtë vit, tregon se sot (të enjten) ka nisur të frymëmarrë.

27 dhjetor 2017 27 dhjetor 2018
1 EUR = 1.1888 $ 1 EUR = 1.1326$

26 dhjetor 2017 26 dhjetor 2018
1 EUR = 1.1869 $ 1 EUR = 1.1392 $

Pak ditë më parë guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko bëri me dije se tregu valutor nuk paraqitet i çregullt dhe inflacioni nuk paraqet risk, prandaj, argumentoi ai, Banka e Shqipërisë në këto kushte nuk ndërhyn në treg.

Kurse eksperti i Moody’s Ilir Hysa në një prononcim për gazetën “Si” po pak ditë më parë, e shpjegonte zhvlerësimin e euros në tregun e brendshëm jo me faktorë lokalë. Sipas tij rënia e kursit të shkëmbimit të euros ndaj lekut është pjesë e dobësimit të euros ndaj monedhave të tjera në përgjithësi dhe kryesisht reflekton dinamika që shkojnë përtej Shqipërisë. “Pra, çfarë po ndodh nuk duhet kuptuar si epërsi e lekut, por si dobësi e euros. Faktorët më të rëndësishëm që përcaktojnë kursin e shkëmbimit të një monedhe, në këtë rast të euros, janë diferencat në shkallët e inflacionit, diferenca në normën e interesit, bilanci tregtar, borxhi publik, raporti i çmimeve të eksportit dhe importit, si dhe stabiliteti politik dhe shëndeti i përgjithshëm ekonomik.”- tha Hysa për gazetën “SI” duke vazhduar argumentin e tij se “disa nga këta faktorë duket se kanë luajtur më shumë rol sesa të tjerët në vitet e fundit. Për shembull, Banka Qëndrore Europiane e ka mbajtur normën e interesit pranë zeros, ndërsa autoritet e politikave monetare të vendeve të tjera jashtë eurozonës kanë qenë më agresive. Interesi më i lartë i kompenson më mirë huadhënësit e fondeve, tërheq kapital të huaj dhe shtyn lart kursin e shkëmbimit.”