Bota Europa merr frymë e lehtësuar nga zgjedhjet në Francë, por mbetet enigma...

Europa merr frymë e lehtësuar nga zgjedhjet në Francë, por mbetet enigma e qeverisjes: Mélenchon është dhimbja e re e kokës

Festa e simpatizantëve te majte

Surprizë e madhe, sigurisht.

Dhe një psherëtimë e madhe lehtësimi. E djathta radikale e Marine Le Pen nuk do të ketë numrat për të qeverisur Francën.

”Emmanuel Macron e fitoi politikisht bastin”, përmbledh një diplomat, pak minuta pas publikimit të exit poll-ve.

Me pak fjalë, Brukseli e mirëpret rezultatin.

Edhe nëse tani do t’i duhet të përballet me një skenar që ende duhet deshifruar.

“Dhimbja e re e kokës? Ai quhet Jean-Luc Mélenchon”, thotë një burim tjetër nga një vend i Evropës Qendrore.

Realiteti i hidhur, në fakt, është se Franca po hyn në një periudhë paqëndrueshmërie politike e cila rrezikon të ketë pasoja katastrofike në projektin evropian, edhe sepse – siç theksohet nga burime të ndryshme evropiane – Nouveau Front Populaire (Nfp) ka forca të brendshme të ndryshme, me programe qeveritare kontradiktore dhe nganjëherë jo më pak “shqetësuese” se Asambleja Kombëtare.

Për shembull, heqja e reformës së pensioneve të nisur nga Macron.

Nëse Franca nuk vazhdon me reformat, buxheti rrezikon të dalë jashtë kontrollit dhe çfarë do të bëjë Komisioni Evropian në atë pikë?

Borxhi i Francës tani është i lartë, mbi 100% të PBB-së dhe ekzekutivi evropian ka urdhëruar Parisin të frenojë deficitin, i cili në vitin 2023 është rritur në 5.5%, pothuajse dyfishi i kufirit prej 3% të vendosur nga BE.

Prandaj, nëse duam të ndjekim rregullat e vendosura nga Pakti i ri, do të nevojiten korrigjime të rëndësishme, shumë në kontrast me listën e ëndrrave si të forcave të majta, ashtu edhe të Asamblesë Kombëtare.

Kështu që, në rastin më të keq, një përplasje Paris-Bruksel për respektimin e kufizimeve, në rastin më të mirë një akt përgjegjësie nën bombardimet e vazhdueshme të lepenistëve.

“Ky rezultat mund të jetë më i mirë në afat të shkurtër, por ndoshta më i keq në të ardhmen”, analizon një burim tjetër.

“Marine Le Pen mund të shkojë në Elysee”, shton ai.

Megjithatë, makthi i vërtetë ishte një Francë armiqësore ndaj projektit evropian, me një agjendë strategjike (të miratuar nga Këshilli) që në fakt kërkon më shumë bashkëpunim, jo ​​më pak.

Pavarësisht nëse është mbrojtja, konkurrenca, mbështetja për Ukrainën, drejtimi i zgjerimit drejt anëtarëve të rinj aspirantë, përgjigja duket të jetë më shumë Evropë, jo më pak.

Si do të votojë kjo Asamble Kombëtare për këto çështje kyçe?

Manifesti themelues i Patriotëve të Viktor Orbanit, i cili nesër do të lindë zyrtarisht në Parlamentin Evropian, kërkon pikërisht të kundërtën (ka zëra se kryeministri hungarez ka zbritur tashmë në Bruksel, ndërsa të tjerë thonë se po udhëton për në Kinë).

Nëse, siç duket qartë, ”Rassemblement National” do të zgjerojë radhët e saj së bashku me atë të Ligës së Salvinit, pas hyrjes së danezëve dhe belgëve të Vlaams Belang, zgjedhja e Le Pen do të ketë një shije tjetër, veçanërisht pas takimit surprizë të Orbanit me Vladimir Putinin.

Por, qëndrimi në kryeqytetin e BE-së është çdo problem në kohën e duhur./Ansa