Bota Faulli i tretë i Mark Zuckerberg

Faulli i tretë i Mark Zuckerberg

Rrjeti më i famshëm social, Facebook u ka dhënë akses të tjera kompanive dhe bankave në mesazhet e përdoruesve të saj, teksa prokurori në Washington ishte duke hetuar mbi rrjedhjen e të dhënave personale nga Cambridge Analytica

Serverat e kompanisë janë vendosur në ambjentet e reja, 900 kilometra larg Stokholmit, në një zonë të pyllëzuar të njohur si “ferma e Mark Zuckerberg”

Bëhet fjalë për qendrën më të madhe të të dhënave për më shumë se një miliardë përdorues të Facebook. Në serverat e kompanisë përpunohen  sasi të pabesueshme të informacionit, të dhëna personale, fotografi, mesazhe , video dhe aplikacione të faqes  më të popullarizuar të rrjeteve sociale.

Sipas “New York Times”, e cila ka studiuar dokumentet e brendshme postës së Facebook, qindra miliona të dhëna të përdoruesve të Facebook u janë përcjellë dhjetra kompanive të tjera. Më shqetësuese është se përdoruesit nuk kanë dhënë pëlqimin për t’ia kaluar të dhënat e tyre personale Amazon-it, Microsoft-it, kompanisë Spotify apo Netflix.

«Times» argumenton se dy kompanitë e fundit përfshi edhe Bankën Mbretërore të Kanadasë kishin lejen e Facebook për të lexuar, shkruar apo edhe fshirë mesazhe në emër të përdoruesve, privilegje që shkojnë larg shumë larg nga ajo që kërkohet për të integruar Facebook në sistemet e tyre. Në të njëjtën kohë Zakermpergk thuhet se ka urdhëruar një kontroll të fshehtë të brendshëm për të zbuluar rrjedhjen e informacionit që e ka vënë sërish në  në telashe të mëdha.

Gazeta amerikane thotë se  dokumentet e paraqitura tregojnë se dhjetëra kompani që  bëjnë biznes kompaninë e  Zuckerberg  janë përjashtuar nga rregullat e zakonshme mbi konfidencialitetin dhe sigurinë me anë të marrëveshjeve të veçanta. Këto marrëveshje kanë qenë në fuqi nga viti 2010 deri vitin e kaluar, ndërsa disa ishin aktive deri në ditën që shpërtheu skandali me Cambridge Analytica, në fund të shkurtit të kaluar.