Histori Fotografitë e ceremonisë së shpalljes mbret të Ahmet Zogut

Fotografitë e ceremonisë së shpalljes mbret të Ahmet Zogut

Mbreti në mes të ministrave të tij pas shpalljes

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“Excelsior” ka botuar, të enjten e 6 shtatorit dhe të premten e 7 shtatorit 1928, në faqet n°6, fotografitë e ceremonisë së shpalljes mbret të Ahmet Zogut, të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, i ka sjellë për publikun shqiptar:

Shpallja e Ahmet Zogu, mbret i Shqipërisë, si Zog I – Excelsior 6 shtator

Pasi priti delegacionin e Asamblesë Kushtetuese, i cili i komunikoi lartësimin e tij në fronin e Shqipërisë, Ahmet Zogu, i shoqëruar nga oficerë dhe një skuadron kalorësish, shkoi në Asamblenë Kushtetuese, ku u betua për detyrën e re duke lexuar formulën e shenjtë, të cilën më pas e nënshkroi.

Në Tiranë, në dalje të Parlamentit shqiptar pas shpalljes së mbretërisë

Anëtarët e trupit diplomatik me rroba civile dhe personalitetet shtetërore morën pjesë në takim.

Ahmet Zogu

Pati njëqind e një të shtëna me top me rastin e  ngjitjes së tij në fron.

Rezidenca e mbretit të ri të Shqipërisë në Shkodër

Festimet që shoqëruan, në Tiranë, kurorëzimin e mbretit të Shqipërisë, Zogu I – Excelsior, 7 shtator

Ne bëmë një përmbledhje të detajuar të ceremonive që u zhvilluan në Tiranë për kurorëzimin e Ahmet Zogut si mbret i Shqipërisë.

Sot morëm fotografitë që botojmë më lart, të cilat ilustrojnë këto ngjarje dhe tregojnë shkëlqimin dhe entuziazmin me të cilët u festua shpallja e sovranit të ri.

Zogu I, i cili ka bërë betimin për detyrën e re duke lexuar formulën e së cilës ai ka nënshkruar tekstin, do të jetë një sovran kushtetues.

Ai njoftoi kombet e ndryshme me rastin e ngjitjes së tij në fron.

Mbreti në mes të ministrave të tij pas shpalljes
Parada e ushtarëve para shtëpive të zbukuruara
Studentët demonstrojnë në favor të Zogut I

Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania)