Bota Franca vendos taksa ndaj Google dhe Facebook

Franca vendos taksa ndaj Google dhe Facebook

Franca do të vendosë një taksë prej 5% për kompanitë e teknologjisë Google & Facebook. Një tipar dominues që është sinonim me korporatat e mëdha është dëshira e tyre për të gjetur mënyra ligjore për të paguar më pak taksa mbi të ardhurat e tyre. Megjithatë, në muajt e fundit, autoritetet në Evropë kanë kthyer vëmendjen tek gjigantët e teknologjisë, me qëllim që t’i detyrojnë ata të paguajnë pagesa më të larta tatimore për bizneset që gjenerojnë të ardhura nga vendet e tyre.

Sipas një raporti nga media lokale Le Parisien, qeveria e Francës do të vendosë një taksë prej pesë përqind mbi të ardhurat e gjeneruar nga gjigantët e teknologjisë në vend. Taksa e re u krijua në përgjigje të faktit që kompanitë e mëdha të teknologjisë përdorin struktura të komplikuara për të reduktuar faturat e tyre tatimore në shtete të veçanta të BE. Në një intervistë me Le Parisien, Ministri francez i Financave, Bruno Le Maire, deklaroi se vendosja e taksës ishte pjesë e angazhimit të qeverisë për të siguruar “drejtësinë fiskale” dhe mbrojtjen e kompanive më të vogla të teknologjisë, të cilat duket se nuk kanë pasur rritjen për shkak të dominimit të këtyre korporatave të mëdha.

Për këtë qëllim, grupi i parë i kritereve për vendosjen e këtyre taksave do të ishte që një kompani, që të jetë e pranueshme, të fitojë të ardhura vjetore prej së paku 700 milionë euro në nivel global, nga të cilat jo më pak se 25 milionë euro duhet të vijnë vetëm nga Franca. Le Maire sqaroi se kompanitë prekura nga sistemi i ri tatimor do të ishin të paanshëm, pasi do të detyronte norma të reja tatimore për kompanitë e teknologjisë në të gjithë Shtetet e Bashkuara, Gjermani, Kinë, Spanjë dhe Britani të Madhe.
Kompanitë franceze, në pronësi vendore dhe ndërkombëtare gjithashtu do të ndikohen nga sistemi i taksave.

Sistemi i ri tatimor, nëse zbatohet, do të fitojë qeverinë franceze të paktën 500 milionë euro (568.3 milionë dollarë) të ardhura shtesë. Çdo gjigant i madh teknologjik do të kapet në rrjetin e ri të taksave për shkak të kritereve të përdorura. Do të ndikohen kompanitë që fitojnë të ardhura nga veprimi si ndërmjetës midis bizneseve dhe klientëve të tyre (si Amazon) dhe atyre që ofrojnë shitje të të dhënave personale për qëllime reklamimi (një grup shumë më i madh objektivash, me emra të tillë si Google, Apple Inc., Facebook dhe Uber, ndër të tjera) nuk janë lënë jashtë.

Qeveria franceze ka njoftuar se po ndërmerr masa pasi një plan kontinental për tatimin e kompanive të teknologjisë dështoi në dhjetor për shkak të kërkesës që të gjitha 28 vendet anëtare duhet të votojnë në mënyrë unanike për të miratuar legjislacionin përpara se të shkojë drejtpërdrejt. La Maire do të paraqesë një draft të sistemit të taksave në kabinet më 6 mars, përpara se të shkojë në parlamentin francez për një rezolutë përfundimtare.