Kryesore “Frikë se Rugova do ishte kundër bombardimeve të NATO”, D’Alema rrëfen telefonatën...

“Frikë se Rugova do ishte kundër bombardimeve të NATO”, D’Alema rrëfen telefonatën me Clinton

Në konferencën ndërkombëtare të mbajtur në nder të 25-vjetorit të Çlirimit të Kosovës nga regjimi i Sllobodan Millosheviçit, protagonist kryesor ka qenë pikërisht ish-presidenti Ibrahim Rugovës, ku është vënë theksi mbi rolin e rëndësishëm që ai ka luajtur në rrugën drejt lirisë.

Në fjalën e tij, Massimo D’Alema, ish-kryeministri italian, tha se Rugova ka qenë personifikim i një njeriu që kishte lidhje të forta me qytetarët e Kosovës, por edhe ndërkombëtarët. Sipas tij, në këtë të tashme të brishtë në Ballkan, liderët duhet të kenë frymën e Rugovës.

“Garancinë për të ardhmen e Kosovës, se ishte njeri i dialogut dhe bashkekzistencën kulturore dhe fetare në një tokë që ishte në vështirësi, një profet.  Ka qenë e vështirë që çdo person tjetër të jetë i krahasueshëm me të, sa i përket lidhjes me popullin e Kosovës dhe me ndërkombëtarët. Pavarësia e Kosovës do të ishte faktor stabilizues në rajon, dua të vë theksin në këtë deklaratë, për fat të keq sëmundja e ka parandaluar Rugovën në hapat kyc deri në Pavarësinë, kam një kujtesë të mirë për marrëveshjen për statutin e Kosovës, kam qenë në qeveri dhe ka qenë një mundësi e jashtëzakonshme. Më shumë se kurrë, Ballkani nevojitet ajo që duhet të quhet fryma e Rugovës, kapaciteti i liderëve që ngrihet mbi popullin e vetë pa rënë në kurthet e nacionalizmit”, tha ai.

Në fjalën e tij në konferencën ndërkombëtare “Rugova dhe Perëndimi”, D’Alema tregon se Cliton ka qenë i shqetësuar sepse mendonte se ish-presidenti do të dilte kundër bombardimeve të NATO-s në ish-Jugosllavi.

Por, në konferencën e parë për mediat, Rugova vërtetoi të kundërtën, madje falënderoi NATO-n për ndërhyrjen dhe shpëtimin e popujve të Kosovës.

“Më kujtohet që shqetësimi i Clinton, ishte se pacifisti Rugovë në momentin që do të lirohej, do dilte kundër bombardimeve të NATO-s. Mirëpo, në konferencën e parë për mediat, Rugova ka falënderuar NATO në mbrojtjen e popullatës së tij, më kujtohet kur Clinton më ka kontaktuar dhe më ka falënderuar dhe unë i kam thënë “duhet të falënderosh Rugovës, sepse lirshëm ka shpreh mendimin e tij”, tha Massimo D’Alema.