Bota Gati një betejë e re për pavarësinë e Katalonjës

Gati një betejë e re për pavarësinë e Katalonjës

Kryeministri katalanas Quim Torra tha se bindja e politikanëve katalanas, të cilët po gjykohen për organizimin e një referendumi për pavarësinë e Katalonjës, mund të intensifikojë më tej dëshirën e tyre për t’u shkëputur nga Spanja.

Kërkesa për pavarësi të Katalonjës, një provincë autonome me një popullsi prej 7.5 milion, dhe referendumi pasues në tetor 2017, shkaktoi krizën më të madhe politike në Spanjë vitet e fundit. Ajo gjithashtu ndikoi fuqimisht në zgjedhjet parlamentare spanjolle në prill.

Katalonja do të luajë përsëri një rol të spikatur në axhendën politike në Spanjë në pritje të vendimit për dymbëdhjetë avokatët e pavarësisë katalanase. Vendimi i Gjykatës Supreme do të shpallet së shpejti, e ka shumë të ngjarë në tetor.

Të pandehurit përballen me një dënim prej 7-25 vjet burg pasi u akuzuan për rebelim kundër Spanjës, mosbindje dhe përdorim të parave publike për të organizuar një referendum të ndaluar nga Gjykata Kushtetuese Spanjolle.

Pas referendumit, një Republikë e pavarur e Katalonjës u votua dhe u shpall në Parlamentin Katalanas në Barcelonë.

Sidoqoftë, ajo nuk përfundoi pasi qeveria spanjolle mori kontrollin e drejtpërdrejtë të Katalonjës nga Madridi.