Kuriozitete Gjenden gjurmë të koronavirusit në “Princess Diamond” 17 ditë pasi udhëtarët u...

Gjenden gjurmë të koronavirusit në “Princess Diamond” 17 ditë pasi udhëtarët u larguan

Gjurmët e koronavirusit u gjetën në kabinat e anijes së lundrimit “Princess Diamond” 17 ditë pasi udhëtarët u larguan, tregon një studim i botuar nga CDC (Qendra për kontrollimin dhe parandalimin e sëmundjeve) të hënën.

Çfarë tregon kjo?

Redaktori i kujdesit shëndetësor Axios, Sam Baker thotë: “Virusi jeton një kohë të gjatë në sipërfaqe të vështira, dhe kjo është një arsye tjetër për t’u kujdesur për rihapjen e shpejtë të bizneseve si bare, restorante dhe palestra ndërsa virusi ende po përhapet shpejt.”

Sipas CDC, “Megjithëse këto të dhëna nuk mund të përdoren për të përcaktuar nëse transmetimi ka ndodhur nga sipërfaqet e kontaminuara, studimi i mëtejshëm i transmetimit të fomitit të SARS-CoV-2 në anije lundrimi në det është i garantuar”.

COVID-19 në anijet e lundrimit paraqet rrezik për përhapjen e shpejtë të sëmundjes, duke shkaktuar shpërthime në një popullatë të prekshme, dhe përpjekjet agresive kërkohet të përmbajnë përhapjen.

Si funksionon?

Studimi ekzaminoi shpërthimet e koronavirusëve në anijet e lundrimit në pronësi të Karnavalit, “Princess Diamond”, e cila u karantinua në Yokohama, Japoni, muajin e kaluar, dhe Grand Princess, e cila u bllokua nga brigjet e San Francisko për disa ditë.

Çfarë  gjetën ata?

Sipas CDC, “Deri në 17 Mars, rastet e konfirmuara të COVID-19 ishin shoqëruar me të paktën 25 udhëtime shtesë të anijeve të lundrimit”.

46.5% e rasteve nga Princesha Diamond ishin asimptomatike kur u testuan, gjë që mund të “shpjegojë pjesërisht nivelin e lartë të sulmit midis pasagjerëve dhe ekuipazhit të anijeve të lundrimit”, tha CDC. Virusi infektoi 712 nga 3,711 personat në bordin e anijes – 19.2% e atyre që ishin në bord.

Në Grand Princess, 19 anëtarë të ekuipazhit dhe dy pasagjerë fillimisht u testuan pozitivë për virusin. Studimi i CDC thotë se shpërthimi i anijes ishte i lidhur me 78 raste që nga e shtuna.

Një studim i botuar të martën e kaluar në New England Journal of Medicine zbuloi se SARS-CoV-2 qëndron i qëndrueshëm në ajër për disa orë dhe mund të zgjasë në sipërfaqe deri në tre ditë.