Extra Gjykata: Nëse vdes duke bërë seks gjatë një udhëtimi pune, sipas ligjit...

Gjykata: Nëse vdes duke bërë seks gjatë një udhëtimi pune, sipas ligjit ke ‘rënë në krye të detyrës’

Nëse jeni duke bërë seks gjatë një udhëtimi pune dhe pësoni një arrest kardiak, tani e tutje kjo do të konsiderohet si ‘aksident në vendin e punës’. Por për të përfituar nga kjo duhet të jeni francezë, pasi ky është një nga vendimet e fundit që ka marrë Gjykata e Apelit në Paris.

Vendimi erdhi pasi një francez, i cili ishte një teknik i sigurisë, shkoi në një udhëtim pune në veri-perëndim të Francës dhe vdiq ndërsa bënte seks me një grua të panjohur.

“Punëdhënësi i tij dhe specialistët e ndërtimit argumentuan që për shkak se incidenti ndodhi pas orarit të tij të punës, dhe për shkak se ai vdiq në një dhomë tjetër e jo në dhomën e hotelit të rezervuar për të, kompania nuk duhet të mbajë përgjegjësi për vdekjen”, thuhet në deklaratën e gjykatës të publikuar nga Euroneës.

Specialistët deklaruan në gjyq se vdekja e teknikut kishte ardhur pasi ‘me vetëdije e kishte lënë punën i diktuar nga interesi personal, i pavarur nga punëdhënësi i tij, kur kreu marrëdhënie jashtëmartesore me një grua të panjohur’.

Prandaj, sipas specialistëve “arsyeja e vdekjes së teknikut nuk ka të bëjë me punën e tij, por me aktin seksual që ai kreu me një të huaj”.

Sidoqoftë, pasi çështja midis specialistëve të ndërtimit dhe sigurimeve shoqërore u dëgjua nga Gjykata e Apelit në Paris, ata vendosën kundër kompanisë duke thënë se vdekja i atribuohet një aksidenti në vendin e punës.

“Ligji francez (neni L 411-1 në kodin e sigurimeve shoqërore) përcakton se një aksident në punë është një aksident që ndodh gjatë punës,” tha një zëdhënës i gjykatës për Euroneës, duke shtuar se puna në këtë kontekst i referohet kohës aktuale të punës në vendin e zakonshëm të punës ose kohën kur punonjësi është në një udhëtim pune për punëdhënësin e tij.

“Në këtë rast të veçantë, punonjësi ishte në një udhëtim pune, i cili përfshin kohën e punës kushtuar udhëtimit të punës (koha e udhëtimit, koha e punës gjatë ditës, koha e pushimit gjatë udhëtimit)”, tha zëdhënësi i gjykatës, duke shtuar se, “kjo gjithashtu mbulon natën që atij i duhet të jetë larg shtëpisë së tij.”

Gjithashtu, ai tha se gjatë gjithë periudhës së udhëtimit të punës, i punësuari mbetet nën autoritetin e punëdhënësit derisa të tregohet se ai e ka ndërprerë atë për një aktivitet që nuk mund të konsiderohet pjesë e jetës së përditshme.

Në këtë rast, gjykatësit tregojnë se marrëdhënia seksuale mund të konsiderohet “pjesë e jetës së përditshme”.

Gjykata vendosi gjithashtu që edhe nëse aksidenti ndodhi jashtë dhomës së rezervuar nga kompania, kjo nuk e nxjerr punonjësin jashtë sferës së autoritetit të punëdhënësit.

Burimi: Euronews