Kuriozitete Hakerat mund të kontrollojnë kamerat e pajisjeve e tuaja

Hakerat mund të kontrollojnë kamerat e pajisjeve e tuaja

Hakerat mund të kenë qasje në kamerat e Apple Mac në sajë të një dobësie në softuerin e Zoom, platforma online e videove, ka thënë një studiues i sigurisë. Jonathan Leitschuh zbuloi një mënyrë për të detyruar pothuajse çdo Mac që ka instaluar aplikacionin Zoom që përdoret për video thirrje të mos përdorej më. Zoom nuk u pajtua rreth këtyre shqetësimeve por e ka përditësuar programin e tij kështu që është më e vështirë të abuzohet.

Z. Leitschuh tha se problemi u ngrit për shkak të mënyrës se si Zoom vendos lidhjen në video konferenca. Në përgjithësi, tha ai, kjo përfshin një organizator që dërgon një lidhje në internet me njerëz të tjerë që ata thjesht klikojnë për t’u bashkuar me takimin. Për të bërë më të lehtë për t’u bashkuar me takimet, programi Zoom Mac vendos një server web në çdo pajisje që është instaluar. Kjo trajton punën e ndërlikuar të interpretimit të lidhjes së klikuar dhe lidhjes së të gjitha pajisjeve të ndryshme së bashku.

“Jo të gjithë pajisjet janë prekur nga ky problem, vetëm ata përdorues që nuk kanë fikur videon pasi u bashkuan në një video konferencë, ishin të rrezikuar.”, ka thënë ai. Hakerët mund të shfrytëzojnë gabimet duke vendosur kodin e bllokuar në faqet e internetit që lidhen me serverin e fshehtë të internetit kur personat klikojnë mbi to.

Një tjetër studiues, Matt Haughey shkroi në Twiter se platforma e videove Zoom duhet të jetë më serioze në këto çështje.