Bota “Hakmarrja e natyrës” ndaj njeriut: Si po vdes Deti i Vdekur…

“Hakmarrja e natyrës” ndaj njeriut: Si po vdes Deti i Vdekur…

Deti i Vdekur, një liqen i kripur spektakolar midis Izraelit, Bregut Perëndimor dhe Jordanisë, ka humbur një të tretën e sipërfaqes së tij që nga viti 1960, dhe tërheqja e ujit lë pas një peizazh hënor, një tokë të bardhë kripe të shpuar me kratere.

Në epokën e artë në qytetin e bukur të Ein Gedi, vizitorët mund të notonin në pishina të ngrohta në vitet 1960 dhe më pas të hidheshin në Detin e Vdekur.

Sot i takon të shkuarës, sepse krateret mund të krijohen në një moment dhe të arrijnë një thellësi më shumë se dhjetë metra, dhe ato janë shumëzuar në njëzet vitet e fundit në brigjet e detit, shkruan AFP.

Ndërsa uji tërhiqet, ai lë depozita kripe nëntokësore. Kur bie shi, uji i ëmbël hyn në tokë dhe shpërndan kripën, kështu që duke qenë se nuk ka mbështetje, toka shembet dhe formohen kratere.

Qyteti fantazmë

Dikur një vendpushim turistik, Ein Gedi tani është një qytet fantazmë, i shtrembëruar nga krateret në të cilat plantacionet e hurmave janë braktisur dhe miliona sikla të investuara në turizëm kanë shkuar dëm.

Ittai Gavrieli, një shkencëtar nga Instituti Gjeologjik në Izrael, thotë se mijëra të çara po krijohen në çdo anë të Detit të Vdekur. Këta kratere të rrezikshëm, por edhe “unikë dhe të mrekullueshëm”, janë rezultat i drejtpërdrejtë i tharjes në vitet 1970 për shkak të devijimit të lumit Jordan dhe rritjes së shfrytëzimit të mineraleve.

Sot, Deti i Vdekur merr vetëm dhjetë për qind të ujit në krahasim me periudhën e mëparshme, sepse Izraeli dhe Jordania kanë nevoja të shtuara për ujë të pijshëm dhe vaditje.

Ngrohja gjithashtu kontribuon në tharjen e Detit të Vdekur, kështu që në korrik 2021, për shembull, 49.9 gradë Celsius u mat në Sodomë në jugperëndim të Detit të Vdekur.

Gidon Bromberg, drejtor izraelit i OJQ-së Ecopeace, shpjegon se këto kratere janë “hakmarrja e natyrës” ndaj njeriut për “veprim të papranueshëm”.

“Ne nuk do të jemi në gjendje ta kthejmë Detin e Vdekur në gjendjen e mëparshme, por duam që niveli i ujit të paktën të stabilizohet”, thotë Bromberg.

Prishje e pashmangshme

Organizata e tij bashkon shkencëtarët jordanianë, palestinezë dhe izraelitë dhe mbron rritjen e shkripëzimit të Detit Mesdhe për të lehtësuar Detin e Galilesë dhe lumin Jordan që derdhet në Detin e Vdekur, në të cilin rast do të sillte më shumë ujë.

Ecopeace gjithashtu dëshiron që industria të mbajë pjesën e saj të përgjegjësisë duke paguar taksa më të larta.

Ministria jordaneze e Ujit beson se zgjidhjet duhet të kërkohen në nivel ndërkombëtar, i cili duhet të jetë më i njohur me problemin e Detit të Vdekur.

Në qershor, Jordania, një nga vendet me mungesat më të mëdha të ujit, braktisi ndërtimin e një kanali që do të lidhte Detin Kuq me Detin e Vdekur dhe do të raportohej në bashkëpunim me Izraelin dhe palestinezët. Në vend të kësaj, autoritetet jordaneze vendosën të ndërtojnë një fabrikë shkripëzimi për të rritur furnizimin me ujë të pijshëm.

Por edhe nëse kanali do të ishte ndërtuar, ai i vetëm nuk do të mund ta shpëtonte liqenin, thotë Eran Halfi, një hidrolog në Institutin e Shkencave Arava.

“Detit të Vdekur i mungon një miliard metra ujë hapësinor në vit dhe kanali mund të sjellë 200 milionë metra kub”, shpjegon Halfi.

Shkencëtarët besojnë se tërheqja e Detit të Vdekur është e pashmangshme në njëqind vitet e ardhshme dhe se krateret do të vazhdojnë të zgjerohen. Por pas kësaj, mund të rifitojë ekuilibrin e tij, sepse ndërsa sipërfaqja e tij tkurret, uji do të bëhet më i kripur dhe avullimi do të ngadalësohet.

Një të ardhme e tillë në të cilën “deti, i tharë sot, një ditë mund të rifitojë ekuilibrin”, Alison Ron nga Ein Gedi e refuzojnë dhe përfundojnë: “Duhet të turpërohemi që e lejuam të ndodhë kjo”.