Extra Hamburger me mish laboratori, në treg nga viti 2020

Hamburger me mish laboratori, në treg nga viti 2020

Bruce Friedrich ka qenë vegjetarian për 30 vite, por së fundi ka nisur të provojë përsëri shijen e mishit. Kjo, jo sepse ka hequr dorë nga bindja e tij, por për shkak të hamburgerave me mish artificial, krijuar në laborator nga qeliza të nxjerra prej kafshëve.

Friedrich e rrëfeu vet eksperiencën e veçantë gjatë konferencës së teknologjisë dhe dizajnit, mbajtur në Vankuver të Kanadasë, ku ishte e pranishme dhe firma “Beyond Meat”, e cila u krijoi delegatëve mundësinë që ta provojnë edhe ata mishin e rrallë.

Friedrich foli në takim për mënyrën sesi mishi i rritur në laborator mund të ushqejë popullsinë në rritje të botës, e të zgjidhë në të njëjtën kohë edhe çështjet mjedisore.

Mishin e krijuar nga burime qelizore, publiku i gjerë do të mund ta shijojë në vitin 2020, e fillimisht çmimi do të jetë paksa i kripur: 50 dollarë për një hamburger, sepse edhe kostoja e prodhimit nuk është e vogël.

Shpresat janë që ky çmim të vijë duke u ulur me kohën, kur të gjenden edhe mënyra të reja për një prodhim më masiv.

“Natyrën njerëzore nuk e ndryshojmë dot, – thotë Friedrich. – Atëherë le të ndryshojmë mishin”.

Qelizat e kafshëve, siç shpjegon ai, do të ruhen në banka qelizash. Praktikisht, dy janë zgjidhjet e propozuara nga instituti i tij “Good Food”: ky i ashtuquajtur “mishi i pastër”, i cili rritet nga qelizat në laborator; dhe produktet e ngjashme me mishin, por që për bazë kanë bimët.